Eminescu încă se vinde bine. Ediția princeps, din 1884, a “Poesii”-lor sale a obținut în licitație 15.000 euro

Eminescu încă se vinde bine. Ediția princeps, din 1884, a “Poesii”-lor sale a obținut în licitație 15.000 euro

Editia princeps "Poesii de Mihail Eminescu". Sursa foto: www.artmark.ro

scris 13 iul 2016

Ediția originală a volumului "Poesii” de Mihai Eminescu, apărută la editura Socec în 1884 și singura din timpul vieții poetului, a fost achiziționată, marți seara, într-o licitație, cu prețul de 15.000 euro. Alte publicații conținând poezii sau articole semnate de Eminescu au obținut, de asemenea, prețuri de mii de euro.

Potrivit casei de licitații Artmark, care a organizat licitația, volumul a apărut în librăriile Socec în decembrie 1883, însă, pe pagina de titlu, sub numele editurii “Socecu & Comp. ­București” apare anul 1884. Ediția este cunoscută și sub numele de "ediția Maiorescu", deoarece marele critic a făcut selecția poemelor incluse în volum și a întocmit prefața datată decembrie 1883.

Urmărește-ne și pe Google News

Volumul păstrează legătura originală a editurii Socec, cu decor în aur pe coperta 1, titlul pe cotor și un buchet imprimat la rece pe coperta 4, fiind singurul volum de poezii apărut în timpul vieții poetului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prețul de pornire în licitație a fost de 5.000 euro, iar la prețul maxim licitat se adaugă comisionul casei de licitații, care variază între 15% și 20%.

EXCLUSIV România a pierdut 10 tipuri de băuturi alcoolice de pe lista produselor protejate în UE CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România a pierdut 10 tipuri de băuturi alcoolice de pe lista produselor protejate în UE

În aceeași licitație, periodicul în care a fost publicat pentru prima data “Luceafărul” lui Mihai Eminescu, a fost achiziționat pentru 2.250 euro. Este vorba de două volume din "Almanachulu Societății Academice Socialu-Literare" - "România Jună", Viena, 1883 (volumul 1) și 1888 (volumul 2), editura societății "România Jună".

Societatea culturală și literară "România Jună" a fost înființată, în 1871, la Viena, cu scopul de a-i educa, în spirit național, pe studenții români aflați în capitala Austriei. Primul președinte al Societății a fost Ioan Slavici, iar întâiul bibliotecar Mihai Eminescu. 

Textul de debut ca publicist al lui Mihai Eminescu, apărut în ziarul "Albina" la 7 ianuarie 1870, a fost adjudecat pentru 2.000 euro, cu aceeași sumă fiind achiziționate poeziile de debut ale lui Mihai Eminescu, "Venere și Madonă" și "Epigonii", publicate în "Convorbiri literare", anul IV (1870-1871). Ambele publicații au avut prețuri de pornire de 120, respectiv 125 euro.

Paralela 45: O parte dintre turiștii de Antalya s-au reorientat către litoralurile spaniol, românesc, grecesc și bulgăresc CITEȘTE ȘI Paralela 45: O parte dintre turiștii de Antalya s-au reorientat către litoralurile spaniol, românesc, grecesc și bulgăresc

Chiar și volume postume ale poeziilor eminesciene au relizat prețuri foarte bune. Astfel, "Poezii complecte", de Mihai Eminescu, cu prefață de A.D. Xenopol, ediția Șaraga, Iași, 1893, a fost licitată pentru 2.250 euro, de la un preț de pornire de 150 euro. Totodată, "Proză și versuri", de Mihai Eminescu, Iași, 1890, ediția tipărită de Vasile G. Morțun, conținând textele publicate atât în revista "Familia", cât și în "Convorbiri Literare", a fost adjudecată cu 1.600 euro, deși pornea tot de la 150 euro.

Până și afișul filmului “Eminescu, Veronica, Creangă” de Octav Minar, primul film documentar românesc făcut în 1914 și comemorând 25 de ani de la moartea lui Eminescu, a fost vândut pentru 1.000 euro.

Prețuri foarte bune în licitația de bibliofilie au mai obținut "Povestea vorbei" de Anton Pann, ediția princeps din 1847, adjudecată pentru 2.000 euro, și volumul Poesii", Opere complete, de Vasile Alecsandri - "Legende Noue - Ostașii Noștri", București, 1880, achiziționat cu 1.100 euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
eminescu
licitatie
editie
editia
princeps
poesii
poezii