Confirmare: Lanțul austriac Cineplexx cumpără cinematograful din Băneasa Shopping City de la Gabriel Popoviciu, aflat la Londra

Confirmare: Lanțul austriac Cineplexx cumpără cinematograful din Băneasa Shopping City de la Gabriel Popoviciu, aflat la Londra
scris 22 apr 2019

Lanțul austriac de cinematografe Cineplexx, care s-a extins puternic în ultimii ani în special în zona Balcanilor și a intrat și în România la finele anului trecut, confirmă oficial astăzi informațiile transmise recent de Profit.ro privind preluarea cinematografului din complexul comercial Băneasa Shopping City de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu, aflat la Londra.

"Valoarea tranzacției este de 7 cifre în euro", au arătat atunci sursele Profit.ro, fără a dori să avanseze detalii.

Urmărește-ne și pe Google News

"Băneasa Developments si Cinplexx International confirmă tranzacția prin care Grand Cinema & More a fost vândut către operatorul austriac", anunță astăzi Cineplexx.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cineplexx debutează astfel pe piața din România, cu multiplexul de 2.700 de locuri din Băneasa Shopping City, transferul urmând a fi realizat efectiv în următoarele luni. Austriecii asigură că operațiunea și nu va afecta deloc buna funcționare și continuitatea activității curente deoarece pentru o perioadă se va opera sub numele GRAND CINEMA & MORE. 

Grand Cinema & More a fost inaugurat în anul 2011, anul trecut având peste 900.000 de spectatori.  

La momentul intrării în România, Cineplexx a anunțat că va deschide pe piața locală 8 cinematografe cu peste 50 de ecrane, cu o investiție totală de 25 milioane euro. Primele două cinematografe au fost anunțate ca urmând să fie deschise în primul trimestru al acestui an, în București și Satu Mare.

Surpriză - Blue Air operează discret o modificare importantă: și-a rezervat spațiu pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, inaccesibil până astăzi low-cost-urilor, pentru curse din România, la concurență cu Tarom și Air France CITEȘTE ȘI Surpriză - Blue Air operează discret o modificare importantă: și-a rezervat spațiu pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, inaccesibil până astăzi low-cost-urilor, pentru curse din România, la concurență cu Tarom și Air France

Următoarele două cinematografe din România vor fi deschise până la finele anului. Până în 2021 se va ajunge la un total de 8 cinematografe (2 deschise în 2020 și încă 2 până la sfârșitul anului 2021).

Înființat în 1993 cu sediul la Viena, ca parte a companiei distribuitoare de film Constantin Film Holding GmbH, fondată în Austria în 1951, lanțul Cineplexx a început să se extindă spre Europa de Sud-Est în 2009, intrând în Croația, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Grecia, Kosovo, alături de Austria și Italia. Numeroase cinematografe au fost deschise de Cineplexx în mall-uri dezvoltate de NEPI.

“Cinematografele se bucură de popularitate în Europa de Sud-Est. Tot mai mulți operatori de centre comerciale consideră cinematografele ca fiind indispensabile zonei de divertisment”, explică oficialii Cineplexx procesul de extindere, precizând că și-au propus să devină cel mai mare operator de cinematografe din regiunea vestică a Balcanilor.

Decizie surpriză: Papalekas îl aduce pe șeful CA al clubului de fotbal Chelsea pentru a impune Globalworth pe piața de birouri din România CITEȘTE ȘI Decizie surpriză: Papalekas îl aduce pe șeful CA al clubului de fotbal Chelsea pentru a impune Globalworth pe piața de birouri din România

La acest moment, Cineplexx are 53 de cinematografe, dintre care 47 multiplex în 11 țări, cu aproximativ 300 de săli. Cu circa 1.500 de angajați, compania a avut în 2017 vânzări de 140 milioane euro și aproximativ 12 milioane de vizitatori.

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu (57 de ani) se află sub supravegherea poliției londoneze. El a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-ar fi produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Profit.ro a relatat recent că Gabriel Popoviciu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 53 milioane euro de pe urma Zonei Comerciale Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City din București, și un profit net de 16 milioane euro, echivalentul unei marje de profit de peste 30%, având astfel primul an cu profit în scădere de la lansarea mallului din Băneasa, în urmă cu 10 ani.

Tranzacție: Platforma Bringo a fost evaluată la aproximativ 1 milion de euro. Carrefour cumpără noi acțiuni CITEȘTE ȘI Tranzacție: Platforma Bringo a fost evaluată la aproximativ 1 milion de euro. Carrefour cumpără noi acțiuni

În România, cel mai mare operator de cinematografe este Cinema City, controlat de lanțul britanic Cineworld. 

Profit.ro a anunțat recent că și lanțul de cinematografe Cine Globe România, administrat de operatorul indian de entertainment Cine Grand, prezent de 4 ani pe piața locală, pregătește o extindere, vrând să ajungă la 20 de multiplex-uri în România în următorii 5 ani.

În urmă cu aproape doi ani, pe piața locală a început să opereze și lanțul de cineplexuri HappyCinema.

Ultimele date relevă că în cinematografele din zece orașe din Romȃnia cu o populație cumulată de patru milioane de locuitori au fost ȋnregistrați în 2017 peste 10 milioane de spectatori, aceste orașe grupȃnd 72% din cererea cinematografică la nivel național. Per total, ȋn 2017, numărul de spectatori ȋnregistrați ȋn cinematografele din Romȃnia a fost de 13,9 milioane, ȋn creștere cu 6,4% față de anul precedent, ȋn timp ce frecvența vizitelor per locuitor a crescut de la 0,67 la 0,7.

Cele mai mari piețe cinematografice din Romȃnia sunt București (4.944.978 de spectatori ȋn 2017), Cluj-Napoca (918.022), Constanța (824.477) și Timișoara (802.416), care concentrează 54% din cerere.

Orașele cu cel mai ridicat grad de utilizare a infrastructurii cinematografice existente sunt Iași (1,53 spectatori/loc/zi), Bistrița (1,44 spectatori/loc/zi) și Satu Mare (1,4 spectatori/zi), urmate de Oradea (1,18 spectatori/loc/zi) și Sibiu (1,15 spectatori/loc/zi).

viewscnt
Afla mai multe despre
cineplexx
cinematograf