Cine ar fi crezut că un condiment popular ar putea fi cheia pentru deblocarea unui viitor mai curat și mai sustenabil? Oamenii de știință de la Universitatea Lehigh folosesc maioneză în experimente care ar putea revoluționa producția de energie, potrivit Yahoo! Tech.
Acest condiment gustos îi ajută pe cercetători să depășească un obstacol major în fuziunea prin confinare inerțială, o metodă promițătoare de generare a energiei curate. Prin studierea modului în care maioneza se comportă în condiții extreme, oamenii de știință obțin informații valoroase despre controlul instabilităților care apar în timpul procesului de fuziune, arată G4Food.
Fuziunea prin confinare inerțială constă în convergerea fasciculelor laser foarte puternice (sau fascicule de particule accelerate) către o granulă foarte mică de sticlă care conține un amestec de deuteriu și tritiu (izotopi ai hidrogenului), potrivit EUR-Lex.
Iată cum funcționează, potrivit studiului: echipa de cercetare toarnă maioneză Hellmann’s într-un recipient special și o supune unor forțe intense de rotație folosind un dispozitiv în formă cifrei opt. Camerele de mare viteză captează comportamentul maionezei, permițând oamenilor de știință să analizeze modul în care răspunde la aceste condiții extreme.
Această abordare inovatoare ar putea duce la îmbunătățiri semnificative în producția de energie prin confinare inerțială, făcând-o potențial o sursă de energie curată mai viabilă și mai accesibilă pentru toată lumea.
Dr. Arindam Banerjee, inginerul mecanic care conduce cercetarea, a explicat: „Folosim maioneză pentru că se comportă ca un solid, dar când este supusă unui gradient de presiune, începe să curgă.”
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima TV - Care a ajuns să fie cea mai mare pensie din România după recalculare: Are un stagiu de cotizare de doar 18 ani, dar cu contribuții foarte mariPrin înțelegerea acestor comportamente, Banerjee și echipa sa pot proiecta sisteme de fuziune mai bune care ar putea într-o zi să alimenteze casele și orașele noastre cu energie curată.