Cel mai scump oraș din lume pentru lucrătorii din străinătate (expați) este Așgabat, capitala Turkmenistanului, potrivit CNN, care citează datele studiului întocmit anual de compania Mercer, Cost of Living Survey. Pandemia a modificat modelele de business, ceea ce a influențat și ordinea orașelor în topul Mercer.
Clasamentul anual conține 209 orașe, ordonate pe baza costurilor de trai - locuire, transport, mâncare, divertisment -, având orașul New York ca element de referință, arată Digi 24.
Capitala Turkmenistanului, care anul trecut a ocupat poziția a doua în top, este o prezență neobișnuită în top 10, care cuprinde în principal orașe cunoscute ca centre de business, cum sunt Hong Kong (locul 1 anul trecut), Tokyo, Zurich, Singapore.
Potrivit companiei Mercer, criza financiară din Turkmenistan, care a condus la o criză a alimentelor și la hiperinflație, este principala cauză pentru care costurile de trai au crescut în ultimii doi ani.
Cel mai mare salt față de raportul de anul trecut l-a făcut orașul Beirut, care de pe poziția 45 în 2020 a urcat până pe locul 3 anul acesta. Mercer pune acest salt în privința costurilor de trai pe seama pandemiei de coronavirus și a exploziei din Portul Beirut de anul trecut.
Pe măsură ce moneda euro a crescut cu 11% față de dolarul american, orașele europene au devenit mai scumpe comparativ cu cele americane. Asta a condus la eliminarea New York-ului din top 10, în vreme ce Paris a urcat de pe locul 50 în 2020 pe 33 în 2021.
Cât despre cele mai iefine orașe de locuit pentru lucrătorii din străinătate, topul Mercer nominalizează Tbilisi (Georgia) - 207, Lusaka (Zambia) - 208 și Bishkek (Kârgâzstan) - 209.
Pandemia a modificat modelul de business
Topul din acest an a fost influențat și de schimbările din lumea business-ului, cauzate de pandemia de coronavirus, a explicat Vince Cordova, oficial al companiei Mercer, pentru CNN.
Forțate de restricțiile de călătorie, munca de acasă, restricțiile COVID care diferă de la țară la țară, unele companii internaționale au preferat să angajeze oameni direct din țările unde au business, în loc să trimită oameni din țara companiei-mamă.
De asemenea, Cordova arată și spre creșterea economică din China, singura mare economie care a reușit acest șlucru în anul pandemiei, care a condus la urcarea orașelor chinezești în topul Mercer.
El anticipează că dolarul american „ar putea să-și revină” anul viitor, ceea ce va influența ordinea topurilor viitoare.
CITEȘTE ȘI SGG a demis Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, numit în guvernarea Orban. Compania va trebui să plătească despăgubiri celor revocați Cele mai scumpe 10 orașe din lume pentru locuit
1. Așgabat (Turkmenistan)
2. Hong Kong (China)
3. Beirut (Liban)
4. Tokyo (Japonia)
5. Zurich (Elveția)
6. Shanghai (China)
7. Singapore
8. Geneva (Elveția)
9. Beijing (China)
10. Berna (Elveția)