Japonia propune cetățenilor să înceapă să iasă la pensie după vârsta de 70 de ani, în încercarea de a face față unei scăderi a forței de muncă, scrie Reuters.
Guvernul a anunțat vineri că va încerca să stabilească propunerea prin schimbări legislative, după aprilie 2020, adăugând că o creștere a vârstei de pensionare de la 60 de ani, cât e în prezent, la 65 de ani va fi făcută gradual pentru 3,4 milioane de funcționari de stat.
În prezent, japonezii pot alege să primească pensia oricând între vârsta de 60 și 70 de ani, iar cei care aleg să facă asta după vârsta de 65 de ani primesc un bonus financiar, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Proiectul de hotărâre privind preluarea autobazei RATB Pipera pentru construirea Spitalului Metropolitan, din nou pe ordinea de zi a ședinței CGMBJaponia este țară în care se înregistrează cea mai mare speranță de viață. Numărul nașterilor de anul trecut a fost cel mai scăzut de la începerea înregistrărilor, în urmă cu un secol.
Populația țării va ajunge la 88 de milioane în următoarele patru decenii, de la 127 de milioane cât este în prezent, potrivit unor estimări ale guvernului.
Demografia și retincența la relaxarea regulilor privind imigrația au dus la cea mai scăzută cifră a forței de muncă de la începutul anilor 1970.
Prim-ministrul Shinzo Abe susține ideea ca oamenii în vârstă să rămână în câmpul muncii pentru cât mai mult timp, ca parte a reformelor sale ce au drept scop creșterea economică și a productivității.
Tot vineri, guvernul a anunțat că va susține companiile care cresc limita vârstei de pensionare.
Cele mai multe dintre companiile japoneze cer angajaților cu normă întreagă să se pensioneze la vârsta de 60 de ani. Un sondaj realizat de Reuters anul trecut arată că mai mult de jumătate dintre acestea sunt dispuse să crească vârsta de pensionare.