Companiile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru calculul anual al impozitului pe profit, cu plăți anticipate trimestriale, principalul avantaj fiind predictibilitatea plăților și, implicit, impactul asupra cash-flow-ului, arată o analiză realizată de Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.
Mai mult, societățile care optează și pentru certificarea declarațiilor fiscale de către un consultant fiscal își diminuează semnificativ riscul calculului și al plăților eronate, pe de o parte, precum și al declansării unei inspecții fiscale, pe de altă parte, după cum prevede chiar Codul de procedura fiscală: „certificarea declarației fiscale de către un consultant fiscal reprezintă un criteriu de evaluare în analiză de risc efectuată de organul fiscal central în scopul selectării contribuabililor/plătitorilor pentru inspecția fiscală”, precizează aceasta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, Eugenia Ion arată că decizia de a opta pentru calcularea anuală a impozitului pe profit are impact asupra cash flow-ului, deoarece, indiferent dacă societatea înregistrează sau nu profit, va trebui să achite un impozit calculat la nivelul celui datorat pentru anul precedent. Impozitul pe profit se poate calcula trimestrial sau anual, iar consultantul Contexpert analizează ambele cazuri:
Cum se calculează impozitul în cursul anului?
Calculul trimestrial: În fiecare trimestru se determină rezultatul fiscal, luând în considerare totalul veniturilor, din care se scade totalul cheltuielilor și care se ajustează cu veniturile neimpozabile, cheltuielile nedeductibile, elemente similare veniturilor și cheltuielilor, precum și cu alte deduceri la care are dreptul contribuabilul. La această bază de impozitare se aplică cotă de impozit de 16% și apoi se aplică creditul fiscal pentru sponsorizări. Impozitul se calculează cumulat pe an, luând în considerare veniturile și cheltuielile înregistrate de la începutul anului, până la data la care se face calculul și se scade impozitul declarat în trimestrele precedente.
Calcul anual: Se declară și se achita trimestrial 1/4 din impozitul declarat prin declarația 101 aferentă anului precedent (i.e. pentru anul 2017 se declară și se plătește la nivelul impozitului declarat pentru anul 2016), actualizat cu indicele prețurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului inițial al anului pentru care se efectuează plățile anticipate.
Termene de declarare și plată
Calcul trimestrial: Se depun 3 declarații (formular 100) și se efectuează 3 plăți (până pe 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie), urmând că definitivarea rezultatului să se facă până pe 25 martie anul următor, când se depune declarația 101 de impozit pe profit.
Calcul anual: Se depun 4 declarații (formular 100) și se fac 4 plăți anticipate (până pe 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie, 25 decembrie). Definitivarea impozitului prin determinarea rezultatului fiscal al anului și calcularea propriu-zisă a impozitului pe anul respectiv se face până la 25 martie anul următor, când trebuie depusă și declarația 101 de impozit pe profit.
CITEȘTE ȘI Guvernul Grindeanu ține cont de solicitarea lui Kovesi și majorează bugetul DNA cu 39%, la peste 165 milioane leiCum se notifică opțiunea pentru calcularea anuală?
Pentru a putea aplică sistemul de plăți anticipate începând cu anul 2017, societățile trebuie să depună la ANAF declarația 012 până, cel târziu, 31 ianuarie 2017. Din momentul în care compania a ales acest sistem de plată, opțiunea pentru calcularea anuală a impozitului pe profit devine obligatorie doi ani consecutivi.
Cine nu poate opta pentru acest sistem?
Nu pot opta pentru plată anuală a impozitului contribuabilii care în anul 2016 s-au aflat într-una din următoarele situații:
- nou-înființați
- au înregistrat pierdere fiscală la sfârșitul anului fiscal precedent
- s-au aflat în inactivitate temporară
- au declarat pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social/sediile secundare, situații înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerțului, sau în registrul ținut de instanțele judecătorești competențe, după caz
- au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.