Guvernul britanic, trezit din amorțeală de un studiu care arată că inacțiunea în fața coronavirusului ar cauza sute de mii de decese

Guvernul britanic, trezit din amorțeală de un studiu care arată că inacțiunea în fața coronavirusului ar cauza sute de mii de decese
scris 17 mar 2020

Un studiu potrivit căruia atitudinea relaxată a autorităților în fața coronavirusului ar conduce la decese de ordinul sutelor de mii a determinat guvernul britanic să ia măsuri mai agresive pentru a limita răspândirea Covid-19, la mai puțin de o săptămână după ce premierul Boris Johnson a transmis că Marea Britanie se concentrează pe întârzierea epidemiei și nu pe stoparea acesteia.

Într-o schimbare drastică de poziție, Johnson a cerut, luni, restricționarea activităților publice și a interacțiunilor sociale și i-a sfătuit pe cetățenii cu vârste de peste 70 de ani și probleme de sănătate să se izoleze la domiciliu, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

La baza deciziei a stat un studiu de modelare realizat de o echipă de cercetători de la Imperial College London, condusă de profesorul de biologie matematică Neil Ferguson. Ferguson și echipa sa au folosit informațiile referitoare la evoluția Covid-19 din Italia, unde numărul infecțiilor a crescut vertiginos în ultimele săptămâni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Guvernul oprește pașapoartele. Vor fi eliberate doar celor care dovedesc că trebuie obligatoriu să plece în cel mult 30 de zile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul oprește pașapoartele. Vor fi eliberate doar celor care dovedesc că trebuie obligatoriu să plece în cel mult 30 de zile

Comparând impactul potențial al Covid-19 cu pandemia de gripă din 1918, cercetătorii britanici notează că, în absența măsurilor de prevenție, gripa spaniolă ar fi provocat moartea a peste 500.000 de persoane în Marea Britanie și mai mult de 2 milioane de decese în SUA.

Planul anterior al guvernului de la Londra, care presupunea autoizolarea la domiciliu a persoanelor suspecte de a fi infectate, dar nu includea restricții la nivelul întregii societăți, ar fi putut duce la decesul a până la 250.000 de persoane, precum și la copleșirea sistemului de sănătate în repetate rânduri, potrivit studiului.

Cu noile măsuri, numărul deceselor este estimat să scadă la câteva mii, iar curba și vârful epidemiei ar putea fi atenuate semnificativ.

Studiul a determinat autoritățile să își schimbe abordarea în fața epidemiei, potrivit unor persoane implicate în luarea deciziilor anunțate luni. Oficialii guvernamentali au declarat că guvernul și-a accelerat planurile la “recomandarea experților”, iar noile măsuri au făcut parte din plan “de la început”.

“Continuăm să urmărim datele științifice și să acționăm pe baza sfaturilor experților, ceea ce înseamnă că luăm aceste măsuri mai substanțiale puțin mai repede decât am plănuit inițial”, conform guvernului.

Săptămâna trecută, premierul Johnson a transmis că guvernul se concentrează pe întârzierea epidemiei, în condițiile în care estimările indicau deja că noul coronavirus a infectat deja până la 10.000 de oameni, și a declarat că măsurile drastice implementate de state ca Italia și China sunt irelevante pentru Marea Britanie.

Atitudinea guvernului a fost criticată de mai mulți experți în sănătate publică, care s-au arătat îngrijorați de răspunsul lent în fața epidemiei, în timp ce în alte state au fost instituite măsuri draconice, precum punerea în carantină a regiunilor cu focare de infecție, sau chiar a întregii țări.

Însă nu toate vocile sunt critice: Peter Piot, directorul Școlii Londoneze de Igienă și Medicină Tropicală, a declarat că abordarea guvernului este solidă și informată.   

“Pe timpul acestei pandemii fără precedent, cauzată de un virus despre care încă știm atât de puține lucruri, nu există o singură abordare pentru a o controla. Ar trebui să fim deschiși să adaptăm răspunsul la o epidemie în continuă schimbare și la o înțelegere științifică în evoluție rapidă”, a declarat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
marea britanie
studiu cercetatori britanici
imperial college london
decese covid 19
masuri preventie
distantare sociala
boris jonhson