Ministerul Culturii a anunțat, recent, că a lansat procedurile pentru restituirea donațiilor publice făcute pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși, iar termenul limită pentru depunerea cereilor de restituire era 31 octombrie. Sumele trebuiau returnate până la finele anului, dar acum Guvernul a amânat restituirea până la sfârșitul anului 2018 și trebuie să achite și sume mai mari.
Decizia a fost semnată de Guvern în ultima ședință din acest an și confirmă informațiile transmise de Profit.ro din luna noiembrie.
Ministerul Culturii a anunțat anterior că persoanele care au donat prin depunere de numerar la sediile instituțiilor de credit și prin mandat poștal trebuie să trimită la adresa [email protected], până la data de 31 octombrie, o cerere de restituire, după modelul atașat pe site-ul ministerului, însoțită de copii ale documentelor de plată și de documente justificative sau dovada depunerii sumei solicitate.
Pentru asigurarea mecanismelor de restituire a donațiilor a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 1016/2016, care prevede restituirea sumelor colectate donatorilor integral până la data de 31 decembrie 2017.
CITEȘTE ȘI Sculptura ”Muza adormită” de Brâncuși a fost vândută în licitație la New York cu prețul record de 57 milioane de dolariÎn etapa de donații instituțiile bancare şi alte firme partenere au fost dispuse să suporte comisioanele și costurile operațiunilor de colectare, dar acum Guvernul a constat că pentru restituirea acestor donații sunt necesare costuri considerabile, reprezentând comisioane și diferențe de curs valutar pentru care nu există cadrul legal necesar.
Argumentând că nu există niciun act normativ cu prevederi care să asigure cadrul legal pentru plata comisioanelor si a diferențelor de curs valutar de la buget, Guvernul a amânat însă restituirea sumelor din donații până la finele anului 2018. Decizia ar urma să fie luată de Guvern prin ordonanță de urgență.
CITEȘTE ȘI În timp ce în România sunt dispute pentru 11 milioane euro pe "Cumințenia Pământului", Polonia plătește 2 miliarde euro pe tablouriCampania de subscripție publică, inițiată anul trecut de Guvernul Cioloș, a înregistrat peste 100.000 de donatori, care au contribuit în total cu 1.273.668 euro. Cu toate eforturile, Guvernul nu a reușit colectarea sumei necesare pentru completarea a 11 milioane necesare cumpărării sculpturii.