Guvernul a aprobat, marți seară, o ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal, care include redefinirea abuzului în serviciu, care nu va mai fi sancționat penal dacă prejudiciul este sub 200.000 lei. Proiectul inițial de ordonanță privind grațierea va fi trimis ca proiect de lege la Parlament.
Potrivit ministrului Justiției, Florin Iordache, Executivul a adoptat, fără să anunțe în prealabil, făr dezbatere publică și fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, doar cu avizele ministerelor de Interne și Externe, ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
"Paguba se recuperează și nu mai e sancționat penal, asta ne-a recomandat Curtea Constituțională, am considerat că e o limită rezonabilă, putea să se considere 400.000, 2 milioane de euro. Am stabilit suma de 200.000 de lei. A apărut că dezincriminăm... nu, l-am reglementat mai bine", a fost explicația ministrului Justiției.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la șapte la trei ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.
Miniștrii, primarii și alți aleși nu vor mai răspunde penal pentru actele pe care le emit
Printre modificările adoptate marți se mai numără și dezincriminarea favorizării infractorului dacă fapta e săvârșită de un membru al familiei.
Totodată favorizarea este dezincriminată dacă este vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative.
Întrebat dacă astfel de prevederi îl pot dezincrimina inclusiv în calitate de ministru, pentru modificările aduse Codului Penal, Florin Iordache a susținut că este o preluare din reglementările actuale privind confilctul de interese.
Ministrul Justiției a susținut totodată că nu știe dacă de prevederile ordonanței beneficiază și președintele PSD, Liviu Dragnea, judecat în prezent, împreună cu fosta soție, pentru abuz în serviciu.
În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Posibilă premieră la 10 ani de la aderare: Guvernul se gândește să ceară anularea unei Directive UEPreședintele Iohannis a prezidat, în urmă cu două săptămâni, ședința de Guvern pentru a se asigura că Executivul nu va adopta două ordonanțe de urgență privind modificarea Codului Penal și de acordare a grațierii pentru mai multe categorii de condamnați.
Peste 40.000 de manifestanți au ajuns în fața sediului Guvernului, duminică seară, pentru a protesta față de proiectele Executivului vizând grațierea și modificarea codurilor penale, după un marș pe traseul Piața Universității - Piața Unirii - Calea Victoriei - Bulevardul Magheru - Piața Romană - Piața Victoriei. Demonstranții au cerut demisia Guvernului și au scandat "Cu ordonanța ne fură speranța".
Doar proiectul de ordonanță promovat de Ministerul Justiției care prevede grațierea a fost adoptat ca proiect de lege și va trimis spre aprobare Parlamentului
Proiectul stabilește grațierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum și a celor cu boli incurabile în faze terminale.