Direcțiile regionale și cea de administrare a marilor contribuabili din ANAF vor soluționa doar contestațiile de până la 1 milion lei, potrivit modificărilor propuse la Codul de procedură fiscală, în prezent, plafonul fiind de 5 milioane lei.
Constestațiile pentru sume mai mari de 1 milion lei vor fi analizate la nivel central de direcția generală de soluționarea contestațiilor. Scopul este creșterea calității și mentinerea într-un procent cât mai mare a soluțiilor adoptate de Fisc de către instanțele de judecată, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
"În acest sens, se propune modificarea plafonului de competență între structurile specializate de soluționare a contestațiilor din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și Direcția generală de soluționare a contestațiilor din cadrul ANAF în sensul scăderii acestuia la 1.000.000 lei. - stabilirea competenței de soluționare a contestațiilor având ca obiect obligații fiscale accesorii aferente debitelor stabilite prin decizii de impunere în funcție de competența de soluționare a contestațiilor având ca obiect debitul principal, în sensul că în situația în care competența de soluționare aparține la două structure diferite, structura competentă cu soluționarea debitului principal va soluționa și contestația având ca obiect accesoriile aferente, pornind de la principiul de drept conform căruia accesoriul urmează principalul", precizează documentul citat.
Buletinul statistic al ANAF arată că, anul trecut, au fost înaintate 8.909 contestații pentru suma totală de 11,16 miliarde lei. Soluțiile au fost sume contestate admise 2,9% din total sumă, soluții acte de control desființate 3,5%, respinse 39,7% și “alte soluții” 53,9%. În primul semestru din 2016, au fost rezolvate 4.878 dosare de contestații pentru suma totală de 4,48 miliarde lei. Au fost emise următoarele soluții (procent din suma contestată de 4,48 miliarde lei): respingere 44,4%, desființarea actelor de control 7,6%, admitere 0,78%, alte soluții 47,14%. Alte soluții înseamnă suspendarea soluționării cauzei pe calea administrativă de atac până la soluționarea laturii penale. Cu alte cuvinte, contestațiile nu au putut fi soluționate pentru că, în paralel, ANAF a înaintat sesizări penale. Despre acest subiect, Profit.ro a scris aici
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De ce își fac inspectorii ANAF și companiile plângeri penale reciproc? Ce soluție a găsit șeful Fiscului?