Finanțele confirmă: taxare inversă limitată pentru distribuitorii de telefoane mobile, tablete, PC, console

Finanțele confirmă: taxare inversă limitată pentru distribuitorii de telefoane mobile, tablete, PC, console
scris 23 dec 2015

Distribuitorii de telefoane mobile, tablete, laptopuri, console de jocuri, dispozitive cu circuite integrate vor beneficia de taxare inversă începând cu anul viitor, dar facilitatea va fi acordată de stat doar dacă valoarea cumulată a bunurilor livrate, înscrise într-o factură, este egală sau mai mare de 22.500 lei, exclusiv TVA. Informația a fost anunțată în urmă cu două săptămâni de Profit.ro și confirmată, miercuri, de Ministerul Finanțelor, printr-un comunicat.

În comunicat este anunțat că deputații au aprobat această limitare printr-un proiect care a fost transmis președintelui spre promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Camera Deputaților a adoptat și va trimite spre promulgare proiectul de lege privind aprobarea OU 50/2015 pentru Codul fiscal și Codul de procedură fiscală. Acest lucru va permite ca normele de aplicare să conțină toate modificările ce sunt aprobate prin această lege. Una dintre modificările aduse vizează măsurile de taxare inversă la TVA care li se aplică, printre alții, livrărilor de telefoane mobile, precum și altor echipamente electronice. Măsurile de taxare inversă vor fi aplicabile doar pentru livrările cu o valoare minimă înscrisă pe factură, exclusiv TVA, de 22.500 de lei", au comunicat, miercuri, Finanțele.

Condiția obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA.

În urmă cu două săptămâni, Profit.ro a anunțat că limitarea a fost introdusă cu argumentul că și alte state membre care aplică taxarea inversă pentru telefoane mobile, tablete, PC, dispozitive cu circuite integrate au instituit un plafon de 5.000 euro sau 10.000 euro, având în vedere că aplicarea taxării inverse pentru toate tranzacțiile de acest tip, inclusiv pentru cele cu valori mici, poate genera în practică dificultăți operaționale semnificative la nivelul firmelor.

Prin taxarea inversă, obligația de plată a TVA este inversată de la furnizor la beneficiar, iar avantajul pentru distribuitori este că, în cazul în care vând produsele către retaileri, care, de obicei, au termene mari de plată, nu mai sunt nevoiți să își prefinanțeze taxa, prin linii de credit, pentru a o vărsa la buget.

Taxarea inversă este favorabilă și pentru companiile care vor să se retehnologizeze și care, datorită acestei măsuri, nu vor mai achita și TVA de 20%, din 2016, pentru produsele cumpărate. În acest moment, companiile cumpără cu TVA și au drept de deducere a taxei.

Noul Cod Fiscal stabilește că, începând cu anul viitor și până la 31 decembrie 2018, taxarea inversă va fi aplicată pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare și unități centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final, console de jocuri, tablete PC și laptopuri.

Profit.ro a detaliat aici, prezentând în premieră proiectul normelor la Codul Fiscal, produsele pentru care poate fi aplicată taxarea inversă.

viewscnt
Afla mai multe despre
finante
taxare inversa
telefoane