EXCLUSIV O meserie cunoscută este pe cale să dispară din România. Sute de intermediari riscă să se închidă anul acesta

EXCLUSIV O meserie cunoscută este pe cale să dispară din România. Sute de intermediari riscă să  se  închidă anul acesta
scris 30 apr 2017

Brokerii de asigurări cu afaceri mici și medii fie vor fi preluați de firmele mari din piață, fie vor dispărea pur și simplu, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse din piață. Intermediarii mari, cu renume la nivel internațional, caută deja oportunități. 

Din februarie 2018 băncile și unitățile service auto  vor putea vinde asigurări percepând comision exact în același fel în care o fac astăzi brokerii.
Nu este singura veste proastă pe care draftul legii care urmează să implementeze în România Directiva IDD, privind intermedierea în asigurări, o aduce brokerilor locali.

Urmărește-ne și pe Google News

Cheltuielile pe care intermediarii le vor suporta pentru pregătirea angajaților vor crește semnificativ în condițiile în care una dintre prevederile IDD spune, de exemplu, că fiecare intermediar va trebui să aibă un executiv, altul decât acționarul majoritar al firmei. Aproape toți brokerii de asigurări din  România sunt, în esență, inițiative antreprenoriale în care fondatorul și acționarul majoritar este și șef executiv.

Și la celelalte nivele costurile cu pregătirea profesională vor crește substanțial, având în vedere că agenții vor avea nevoie de mai multe cursuri și certificări.
Potrivit unui broker important din piață, costurile cu pregătirea profesională s-ar putea tripla după adoptatare legii care implementează directiva IDD în România. În aceste condiții, majoritatea brokerilor mici,precum și o parte a celor cu cifre de afaceri de nivel mediu se vor afla într-o situație dificilă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Într-un scenariu negativ, ASF ar putea chiar să impuă brokerilor, conform prevederilorIDD să constituie rezerve echivalente cu 4% din primele brute intermediate și chiar să decidă înființarea unui fond de garantare, pe modelul Fondului de Garantare a Asiguraților(FGA) care să fie alimentat de brokeri.
Sursele Profit.ro spun că, la acest moment, ASF nu ar susține neapărat aceste măsuri, dar, în ipoteza în care ele vor fi adoptate ar conduce automat la dispariția brokerilor mici.

Peste 80.000 de brokeri și agenți lucrează în domeniul asigurărilor din România , în zona de intermediere.

Numele mari ies la cumpărături

În aceste condiții, o comprimare a pieței în 2017 este mai mult decât previzibilă. Numele mari din brokeraj, unii dintre ei cu afaceri în România mult mai mici decât le-ar permite brandul, spun că se gândesc să se dezvolte.

“Să se așeze piața, sunt sigur că se va întâmpla în 2017. Probabil că vor fi consolidări. Nu știu dacă neapărat dispariții. Este foarte posibil să se mute, să fuzioneze brokeri, să intre brokeri mai mici sub umbrela unor brokeri mai mari.

Există diverse metode. Acest lucru se va întâmpla și din cauza Directivei IDD, despre care vorbeam înainte și care o să facă viața borikerilor și mai dificilă, începând din februarie 2018. Și sunt mișcări în piață în care brokeri mai mici încearcă să vândă sau să fuzioneze cu alți brokeri... Noi suntem interesați. Vrem să cumpărăm. Avem o astfel de politică. Ne uităm în piață. Dacă avem oportunități, suntem interesați.”, spune Cristian Fugaciu, CEO al Marsh România, reprezentantul local al unuia dingtre cei mai mari brokeri la nivel mondial.

La rândul său, Adriana Grecu, CEO al Aon în România spune că firma pe care o reprezintă este deschisă la partaneriate cu brokeri mai mici. Aon este unul dintre cei mai mari brokeri din lume, îmsă, în România, are afaceri, de nivel mic spre mediu.

“ Avem discuții concrete pentru a ne dezvolta afacerea prin parteneriate”, ne-a declarat Grecu.

Și Renomia, un broker mult mai prezent în zona de retail, intenționează să se dezvolte anul aceste. La nivelul întregii Europe de Sud Est, intermediarul are la dispoziție circa 3 milioane de euro pentru achiziții și dezvoltare, iar în România poartă deja negocieri cu mai multe nume din zona brokerilor de nivel mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
brokeri
achizitii
inchixere brokeri
directiva idd
asf