Bugetarii care au primit în cursul anului 2023 majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare nu vor beneficia de creșterea salariilor din sectorul public de la 1 ianuarie 2024. Un proiect pregătit de Ministerul Finanțelor și obținut de Profit.ro se referă la angajații din Justiție, dar surse guvernamentale au transmis că restricția se va aplica și angajaților de la Ministerul Finanțelor și de la ANAF, care au avut unele creșteri de salarii, celor din Educație, care au stabilită o majorare cu un procentaj mai ridicat, precum și personalului altor instituții care au primit deja creșteri în 2023, inclusiv CNAS.
UPDATE ora 12.14 Ministerul Finanțelor confirmă informația. Ordonanța a fost discutată astăzi în primă lectură și completată de către Guvern.
Economiile rezultate din neaplicarea majorării de 5% unor categorii, vor fi utilizate pentru egalizarea salariilor altor categoriide bugetari, precum bibliotecarii, serviciile descentralizate ale Ministerului Muncii, salariații APIA și alții.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
De asemenea, salariile demnitarilor nu vor fi majorate cu rata inflației, iar companiile de stat care nu aprobă bugetul în termen de 120 de zile nu vor fi eligibile pentru subvenții.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Planurile Hidroelectrica cu cea mai veche unitate industrială din România. Ce va fi cu angajațiiTermenul până la care se poate derula reorganizarea prevăzută de Legea 296 se amână până la 30 iunie și pentru agenții/autorități/instituții autonome din subordinea Parlamentului. Profit.ro a anunțat anterior că termenul limită pentru reorganizarea instituțiilor și ministerelor a fost amânat.
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.
Art.I - La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) și (7) cu următorul cuprins:
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primul hotel din România sub brandul Handwritten Collection”(6) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, altele decât cele prevăzute la alin. (3), se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2023.
(7) Prin excepție de la prevederile alin. (1) pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023.
Art. II - Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, publicată în Monitorul Oficial al României, Parrtea I, nr. 549 din 29 august 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
CITEȘTE ȘI Publicație americană: România face istorie cu testarea sistemului de rachete Patriot, cu sprijinul instructorilor americani 1. La articolul 2 litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
”a) instituțiilor de credit, instituțiilor financiare, societăților definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, băncilor de dezvoltare care sunt constituite și funcționează potrivit Legii nr. 207/2022 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii și funcționării băncilor de dezvoltare din România, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția fondurilor de garantare și contragarantare care îndeplinesc condițiile de la art. 1;”
2. La articolul 4 după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alin. (6) - (8), cu următorul cuprins:
”(6) Bugetele de venituri și cheltuieli ale operatorilor economici se transmit la Ministerul Finanțelor în vederea avizării în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat și se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3), în termen de 150 zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat.”
(7) Excepție de la prevederile alin.(6) fac operatorii economici nou înființați, ale căror bugete de venituri și cheltuieli se aprobă, în condițiile alin.(1)-(3) până la finele exercițiului financiar al anului curent.
(8) În situația nerespectării termenului de aprobare prevăzut la alin. (1), se suspendă alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici respectivi”
Art. III - Termenul prevăzut la alin. (7) al art. XLVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung se prorogă până la data de 30 iunie 2024.