Omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul rețelei de magazine Altex, unul dintre cei mai mari retaileri de pe piața locală și cel mai mare retailer offline, lansează un operator care va furniza servicii de procesare de plăți comercianților din România. Afacerea este inițiată cu una dintre cele mai importante companii de nișă din Bulgaria, fondată de un fost Senior Banker al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și actual membru al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania și de un avocat care a lucrat la Bruxelles și Washington pentru renumita casă White & Case și controlează astăzi un fond de investiții și diferite firme implicate în operațiuni financiare digitale. Ținta - peste 1.000 de comercianți înrolați și venituri anuale de 3-4 milioane de euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Operatorul va fi controlat de Ostahie cu 55% din acțiuni, partenerul bulgar având o participație de 30%. Restul titlurilor vor fi în portofoliul lui Traian Baicu, CEO al Credex IFN, care va conduce noua companie din poziția de director general.
Serviciile vor fi furnizate atât online, cât și în magazinele fizice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Credex Pay își propune pentru primul an să implementeze soluția de procesare plăți unui număr de 150 comercianți și să obțină venituri de aproximativ 2 milioane euro, cu o echipă de 8 angajați. Investiția inițială va fi de aproximativ 1 milion de euro. Pe termen mediu, planul nostru este să depășim 1.000 de comercianți înrolați și să generam venituri de 3-4 milioane de euro anual, iar echipa va evolua către 25 de angajați”, spune pentru Profit.ro Traian Baicu.
Compania bulgară intrată în această afacere este Paynetics, co-fondată în 2015 de Ivo Gueorguiev, fost Senior Banker al BERD pentru 8 ani (în intervalul 1993-2001), președinte al Consiliului de Supraveghere al TBI Bank Bulgaria, care operează sub umbrela 4finance, cel mai mare grup european de creditare online și pe mobil, dar și actual membru al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, din 2014, cu un mandat reînnoit în primăvara anului trecut.
El a co-fondat Paynetics împreună cu Valeri Valtchev, avocat care a lucrat la Bruxelles și Washington pentru renumita casă White & Case (1999-2004) și controlează fondul de investiții WGCapital, fondând și diferite firme implicate în operațiuni financiare digitale, precum Depository Network (Estonia), BillButler-Control.Save.Pay (Marea Britanie, Londra), phyre JSC (Bulgaria).
CITEȘTE ȘI Surpriză: Lanțul de fast-food Burger King va fi relansat în RomâniaLa acest moment, el coordonează operațiunile Paynetics la Sofia și Londra.
CEO al Paynetics este Antonina Martinova (fost bancher la Allianz).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euroLa rândul său, Traian Baicu, astăzi CEO al Credex IFN, dar și al subsidiarei phyre România (în care este implicat Valeri Valtchev), a fost CEO al TBI Credit România pentru 14 ani (2004-mai 2018).
Compania phyre a lansat recent, în Bulgaria, primul portofoliu digital din țară, sub forma unei aplicații pentru smartphone-uri care asigură o digitizare completă a cardurilor de debit și a diferitelor carduri de fidelitate, plăți între utilizatori și acces la oferte online de către comercianți, prin platforma MDES.
MDES este platforma MasterCard Digital Enablement Service, care facilitează plăți electronice cu asistența MasterCard (NYSE: MA), companie de tehnologie în industria globală de plăți care operează cea mai rapidă rețea de procesare a plăților din lume.
“Paynetics deține o licență europeană de monedă electronică și este membru principal al Mastercard, Visa, SEPA și SWIFT. Paynetics este specializată în dezvoltarea de soluții de plată avansate tehnologic și este prima companie din regiune care a dezvoltat un proiect MDES. Teminalele mobile POS ale lui Paynetics sunt în faza finala de certificare de către organizațiile internaționale de carduri. Paynetics va contribui la dezvoltarea Credex Pay cu know-how în zona de emitere carduri, acceptare carduri și procesare plăți”, arată Baicu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV 10 oameni de afaceri, printre care Cristian Țânțăreanu, proprietarul City Grill și fostul șef al McDonald's România, și-au unit forțele pentru a construi cel mai spectaculos complex de evenimente, cu 10 milioane euroCu sediul în Sofia, Paynetics este emitent de monedă electronică și membru principal al Mastercard și VISA, SWIFT și SEPA, furnizând soluții de plată B2B și B2C și dispunând de diferite modele de carduri atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice care pot fi digitalizate pe un telefon mobil, sub brandul payoo.
În România, principalii jucători locali pe piața procesatorilor de plăți sunt PayU și Netopia Payments (mobilPay).
La acest moment, Altex este client al PayU.
În toamnă, Profit.ro a anunțat că eMag, cel mai mare retailer online local, pregătește o nouă mișcare pe piață, respectiv un serviciu propriu de plată pentru clienții săi care cumpără de pe alte platforme.
eMAG este administrat de Dante International, acționarii companiei fiind grupul sud-african Naspers și omul de afaceri Iulian Stanciu, cu o participație sub 23%. Naspers controlează și PayU, furnizor global de servicii de plată pentru companii, care a achiziționat platforma tehnologică de plată ZOOZ, unul dintre cei mai importanți jucători de tehnologie de plăți din Israel.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție: Capital Fleet Services preia 39% din acțiunile Nemo Expres, curier cu afaceri de 100 milioane lei. Buget de investiții de ordinul milioanelor de euroÎn toamnă, Profit.ro a anunțat că Altex a cumpărat un teren de circa 15 hectare lângă București, în comuna Dragomirești Vale, pe care va dezvolta un nou centru logistic, investiția totală urmând să depășească 37 de milioane de euro.
Altex România, cu circa 4.000 de angajați, este cel mai mare retailer offline, cu afaceri de 3,28 miliarde de lei în 2017, comparativ cu 2,74 miliarde de lei în anul precedent.
Profitul net a urcat la 48,66 milioane de lei, de la 39,74 milioane de lei în 2016.