Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că societatea Carpatica Asig, trimisă în faliment, înregistrează un deficit de capital de aproximativ 900 de milioane de lei, aproximativ cât suma calculată pentru Astra, firmă care avea de două ori mai multe polițe de asigurare.
Estimarea se bazează mai ales pe datele Deloitte și Mazars care, sugerează surse din piață, ar utiliza scenarii mult prea dure cu probabilitate redusă de apariție.
Strict în baza dosarelor de daună avizate în acest moment, Carpatica Asig ar trebui să beneficieze de un aport de capital de cel mult 200 de milioane de lei pentru a se încadra în normele de solvabilitate impuse de ASF, arată un calcul explicat pentru Profit.ro de un specialist cu experiență care a activat inclusiv la Carpatica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“ Din datele ASF, avem 26.000 de dosare de daună cu o daună medie de 1.500 de euro. Luăm în considerare o rezervă de daune neavizate(IBNR) de încă 30%. Aceasta înseamnă 26.000X1.500X1,3(IBNR)X4,5 lei/euro. În total 238 de milioane de lei. Cu această sumă acoperi toate dosarele de daună din acest moment. Carpatica are un coeficient de lichiditate, tot conform spuselor ASF, de 0,46. Adică are în conturi 80 de milioane de lei. Dacă din cei 238 de milioane de lei scădem 80 de milioane de lei lichiditățile, rezultă un necesar suplimentar de 158 de milioane de lei, în niciun caz 900 de milioane. Calculele ASF arată un necesar de capital mai mare decât la Astra ceea ce este imposibil. Totuși, Astra avea peste 2,5 milioane de polițe iar Carpatica are doar puțin peste 1 milion “, explică sursa citată.
Suma avansată de Deloitte ca necesar de capital se îndreaptă, așa cum a mai arătat Profit.ro, către 900 de milioane de lei, deci de patru ori mai mult, explicația fiind că auditorul a utilizat un scenariu negativ cu o probabilitate destul de redusă de apariție. Această abordare nu este anormală și se încadrează în politica dusă în ultimii ani de supraveghetorul pieței.
Deloitte, Mazars și ASF se gândesc la expunere, deci includ și daunele viitoare, atunci când calculează necesarul de capital. Simplist, arată specialiștii consultați de Profit.ro, calculul sună astfel: necesarul de capital = numărul de polițe valide X frecvența daunei X dauna maximă potențială.
Carpatica Asig are circa 900.000 de polițe RCA valide și o frecvență de apariție a daunei de 7% (7 din 100 de autovehicule asigurate de Carpatica înregistrează cel puțin o daună într-un an). Auditorii nu au utilizat dauna medie plătită, ci o valoare mult mai mare (dauna maximă posibilă) care, de obicei, are o valoare aproximativ dublă față de dauna medie.
Deci, 900.000 X 7% X 3.000 euro x 4,5lei/euro, adică în jur de 850-900 milioane lei, este o formulă simplistă care ar putea explica necesarul de capital făcut public de ASF.
Deloitte a fost, alături de KPMG care era pe atunci administrator special, una dintre firmele care a auditat și Astra Asigurări înainte ca asigurătorul să intre în faliment.
Și în cazul Astra au existat voci care au spus că estimările privind nevoia de capital au fost exagerate. De altfel, la Astra au existat mai multe variante avansate în timp. Dacă inițial a fost vorba de circa 490 de milioane de lei, ulterior suma a ajuns la 700 de milioane de lei și, în final, la circa 900 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețul RCA a crescut și de 15 ori. Trei firme de asigurare au ajuns lideri "fără să vrea"Mazars este una dintre companiile care au lucrat cu ASF în mai multe proiecte importante printre care și restructurarea Autorității sau verificarea modalităților pe care firmele de asigurare le folosesc la calculul tarifelor RCA.
Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,27% și Transcar Sibiu – 6,65%, și de Corneliu Tănase - 0,08%, potrivit datelor companiei.
În 2015, subscrierile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei. Compania gestiona la finele anului trecut un număr de 1,023 milioane de polițe, majoritatea RCA, de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014. Pierderile asigurătorului au crescut anul trecut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului trecut.