EXCLUSIV Administratorii pensiilor private, loviți de OUG 114: veniturile totale au căzut cu peste o treime, companiile au intrat pe minus după 7 ani de profit

EXCLUSIV Administratorii pensiilor private, loviți de OUG 114: veniturile totale au căzut cu peste o treime, companiile au intrat pe minus după 7 ani de profit
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 1 nov 2019

Cei șapte administratori prezenți pe piața fondurilor private de pensii (Pilonul II) au consemnat, în primele șase luni ale acestui an, o scădere medie de 37,5% a veniturilor totale, la 147,46 milioane de lei, de la 235,83 milioane de lei la finele lunii iunie 2018, pe fondul impactului prevederilor OUG 114/2018, care a redus, printre altele, nivelul comisioanelor încasate de aceștia. Totodată, după 7 ani de profit, rezultatul agregat al administratorilor arată un minus de 33,94 milioane de lei, comparativ cu un rezultat pozitiv de 54,93 milioane de lei la mijlocul anului 2018.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Defalcat, datele Profit.ro relevă că doar Allianz-Țiriac Pensii și BCR Pensii au reușit să închidă primul semestru pe plus, restul administratorilor raportând pierdere, cum ar fi NN Pensii - 17,05 milioane de lei, Aegon Pensii - 7,67 milioane de lei și Metropolitan Pensii - 6,44 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncile CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Vom găsi soluții pentru băncile de locuințe și administratorii de pensii. Pe IRCC nu noi vom interveni. Soluții de schimbare la calculul indicelui, înainte de a le asuma prin OUG, trebuie să vină de la BNR și după discuții cu băncile
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

În privința cheltuielilor totale, acest indicator a crescut la nivelul industriei cu 5,7%, la 181,02 milioane de lei. Defalcat, doar NN Pensii și BRD Pensii au reușit să-și diminueze cheltuielile totale.

Potrivit legislației sistemului de pensii private, activele fondurilor de pensii sunt complet separate de cele ale societăților de administrare, astfel că pierderile acestora din urma nu afectează performanțele investiționale ale fondurilor.

Dacă administratorii au înregistrat cifre negative, pentru clienți, respectiv viitorii pensionari, situația se prezintă pozitivă. Astfel, activele nete gestionate de administratori, adică banii din care vor fi plătite viitoarele pensii private, au crescut cu 26,15% în primele șase luni ale acestui an, la 55,14 miliarde de lei (11,64 miliarde de euro), conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

GRAFICE Avertisment ING Bank: Deficitul bugetar va depăși limita admisă de UE. Deteriorarea finanțelor publice accelerează, niveluri nemaivăzute din 2010. Încep să apară semne de \ CITEȘTE ȘI GRAFICE Avertisment ING Bank: Deficitul bugetar va depăși limita admisă de UE. Deteriorarea finanțelor publice accelerează, niveluri nemaivăzute din 2010. Încep să apară semne de "oboseală"

"La 30 iunie 2019 erau înregistrați, în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II - n.r.), 7,34 milioane de participanți, cu aproape 1,26% mai mult față de sfârșitul anului 2018. (...) Rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost, la 30 iunie 2019, de 3,5575% comparativ cu 2,7204% la data de 31 decembrie 2018. De asemenea, la sfârșitul lunii iunie 2019, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei (1.612 euro), cu 14,39% mai mult față de sfârșitul anului 2018. La sfârșitul lunii iunie 2019, 5,52 milioane de participanți (76% din total) dețineau în cont până în 10.000 lei și 1,70 milioane de participanți (24% din total) dețineau în cont peste 10.000 lei, iar dintre aceștia 0,41 milioane de participanți (5,71% din total) dețineau în conturi peste 25.000 lei. În primul semestru al anului 2019 au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți însumând 33,29 milioane lei pentru 3.522 participanți și beneficiari", se arată într-un raport al ASF referitor la piața pensiilor private.

Teodorovici: S-a închis discuția pe Pilonul 2 de pensii CITEȘTE ȘI Teodorovici: S-a închis discuția pe Pilonul 2 de pensii

La finalul anului 2018, fără consultare și fără nicio analiză de impact, Executivul Dăncilă a adoptat OUG 114/2018, act normativ care a modificat substanțial cadrul general de existență și funcționare a Pilonului II, prin introducerea de noi cerințe de capital pentru administratori, de până la 750 de milioane de euro la nivelul întregii industrii pentru anul 2019 (conform unor calcule neoficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară), reducerea cu până la 70% a comisioanelor de administrare și alte măsuri, precum opționalizarea Pilonului II și eliminarea sa de facto pentru angajații din sectorul de construcții.

Rentabilitatea fondurilor de pensii private a scăzut în 2018 și s-a situat sub inflație. Totuși, de la înființare și până la finele anului 2018, rentabilitatea fondurilor depășește creșterea prețurilor CITEȘTE ȘI Rentabilitatea fondurilor de pensii private a scăzut în 2018 și s-a situat sub inflație. Totuși, de la înființare și până la finele anului 2018, rentabilitatea fondurilor depășește creșterea prețurilor

În urma unor consultări cu administratorii fondurilor de pensii private din România, la finalul lunii martie a acestui an, prin OUG 19/2019, a fost suspendată până la 31 mai 2019 aplicarea cerințelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind însă menținute neschimbate celelalte măsuri.

Ulterior, prin OUG 38/2019, Executivul Dăncilă a modificat cerințele de capital solicitate administratorilor de pensii private (Pilonul II), după ce administratorii au afirmat la unison că există "incertitudini semnificative" cu privire la continuare activității.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonu ii
pensii private
venituri
cheltuieli
rezultat
pierdere