Elvețienii au votat într-un referendum pentru modificarea sistemului fiscal, sub amenințarea unor sancțiuni internaționale

Elvețienii au votat într-un referendum pentru modificarea sistemului fiscal, sub amenințarea unor sancțiuni internaționale
scris 19 mai 2019

Elveția a aprobat o revizuire a codului fiscal, menită să împace solicitările partenerilor internaționali, nemulțumiți de anumite privilegii fiscale oferite de elvețieni, cu necesitatea de a rămâne o bază atractivă pentru companii multinaționale precum Procter & Gamble, Vitol SA și Caterpillar Inc., potrivit Bloomberg.

Rezultatul, aprobat de 66,4% dintre alegători, încheie ani de dispute, o încercare eșuată de a revizui fiscalitatea acum doi ani și asigură faptul că Elveția rămâne un domiciliu fiscal cu o rată scăzută de impozitare pentru companii, dar că în același timp respectă normele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News

"Acest da foarte clar este o veste bună pentru țara noastră", a declarat ministrul de interne Alain Berset. "Este un proiect care ne permite să rămânem competitivi pe plan internațional".

Noul sistem va consta în deducerea din profit a veniturilor din brevete și a cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea, pentru a compensa necesitatea de a scăpa de ratele speciale de impozitare acordate acum multinaționalelor.

Uniunea Europeană a trecut Elveția pe o listă gri a țărilor cu fiscalitate neconformă cu cea europeană și cea a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și a cerut elvețienilor să schimbe regimul fiscal, pentru a evita trecerea pe lista neagră, lucru ce ar fi dus la sancțiuni precum blocarea accesului companiilor elvețiene la contracte publice în țările UE sau refuzul de a deduce taxele din comerțul cu țările comunitare.

Rata de taxare din Elveția în comparație cu alte țări. Sursa: Bloomberg

Rata de taxare din Elveția în comparație cu alte țări. Sursa: Bloomberg

Totodată, un eșec de a modifica legislația ar fi putut declanșa un exod al firmelor internaționale către locații cu taxare redusă, precum Irlanda sau Singapore, deoarece în Elveția ar fi fost impozitate la aceeași rată ca și companiile locale - care la Geneva este în prezent la 24,16%. În prezent, cele circa 24.000 de firme străine prezente în Elveția beneficiază de taxe mai mici decât companiile autohtone.

Acest lucru ar fi putut fi devastator pentru economie. Companiile multinaționale generează aproximativ un sfert din locurile de muncă și o treime din produsul intern brut, potrivit unui studiu realizat de McKinsey și grupul industrial SwissHoldings. De asemenea, multinaționalele responsabile pentru o mare parte a veniturilor guvernului federal din impozitarea profiturilor firmelor.

Cantoanele iau, de asemenea, măsuri privind impozitarea. Cantonul Basel, unde au sediul giganții farma Novartis și Roche, a redus rata de taxare pentru companii, lucru ce s-a întâmplat și în cantonul de limbă franceză  Vaud. La Geneva, unul dintre cele mai importante centre de tranzacționare a petrolului din lume, electoratul a aprobat o reducere nominală a taxării veniturilor la 13,99% într-un referendum local.

Ajustările de rate ale taxei pe venit la nivelurile cantoanelor. Sursa: Bloomberg

Ajustările de rate ale taxei pe venit la nivelurile cantoanelor. Sursa: Bloomberg

"Vom avea un sistem fiscal compatibil cu OCDE și UE", a declarat ministrul de finanțe Ueli Maurer. Legea este probabil să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Totuși, chiar și cu aceste mișcări de rate în jos la nivel cantonal, impozitele pe care multinaționalele le plătesc – la rate care se negociază în mod individual și nu sunt divulgate public - pot să crească. Un sondaj SwissHoldings a constatat că aproximativ un sfert dintre companii se așteaptă să plătească o rată cu peste 15% mai mare decât în prezent ca urmare a modificărilor, în timp ce aproximativ jumătate prevăd o creștere de 5% până la 15% a facturii fiscale.

Pe de altă parte, taxele vor rămâne mai reduse decât în Franța sau Germania.

Deși oficialii au susținut că reforma este esențială pentru ca Elveția să nu piardă în competiția globală pentru întreprinderi, pe termen scurt aceasta va provoca o scădere a veniturilor fiscale de aproximativ 2 miliarde de franci (2 miliarde de dolari) pe an la nivelul cantoanelor, care va fi compensată din transferuri suplimentare de la bugetul federal.

viewscnt
Afla mai multe despre
elvetie
taxare elvetia
modifcare cod fiscal
referendum