VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Președintele CNIPMMR: Concurența începe încet-încet să sufoce. Problema este agravată de reguli precum e-Factură, e-Transport, e -Sigiliu, care afectează cel mai mult antreprenorii cinstiți

VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Președintele CNIPMMR: Concurența începe încet-încet să sufoce. Problema este agravată de reguli precum e-Factură, e-Transport, e -Sigiliu, care afectează cel mai mult antreprenorii cinstiți
scris 28 mar 2024

Concurența neloială a economiei din zona gri sau chiar neagră are un impact major asupra antreprenorilor corecți, iar statul de foarte mult timp, deși susține că aplică măsuri pentru reducerea acestui fenomen, nu a reușit să îl combată eficient, a transmis Florin Jianu, Președintele Consiliului Național al întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) la conferința Profit.ro IMM – Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluții de creștere Ediția a IV-a.

Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, REI Grup, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, BRD

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Potrivit acestuia, noile sisteme de rapotare, precum e-Factură, e-Transport, e -Sigiliu, au avut în principal impact asupra antreprenorilor cinstiți, în timp ce firmele care nu raportau anumite date înainte, nu o fac nici acum. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Activitatea ilicită sau concurența neloială deja pentru mediul de afaceri e o problemă. Statul clamează că de ani de zile schimbă lucruri tocmai pentru a scădea această economie la gri, negru sau cum vrem să să o numim. În realitate, însă, ea crește în mod constant. Cel puțin mie mi se pare sau nouă, din partea IMM, ni se pare că mediul de afaceri este în secolul 21, statul și politicile publice sunt în secolul 20, au rămas în urmă și nu înțeleg, de fapt, viteza și felul în care economia funcționează. De aici, probleme pentru diverse domenii. Așa cum spuneam, transportatorii tocmai ieri au dat un un comunicat în acest sens. Alte domenii în loc să-și facă treaba, ei mai mult se se luptă cu concurența neloială", a spus Jianu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi CITEȘTE ȘI TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi

Noile sisteme de raportare, precum e-Factură, e-Transport sau e-Sigiliu, pun o presiune mai mare pe firmele corecte și afectează mai puțin firmele care nu respectă regulile. Iar acestea din urmă reprezintă o concurență neloială pentru antreprenorii corecți.

Reprezentantul IMM-urilor a semnalat și o lipsă a utilizării și în sprijinul mediului de afaceri a datelor foarte multe colectate de către stat.

"Concurența neloială e o problemă incredibilă pentru pentru mediul de afaceri, care începe încet-încet să sufoce. De ce? Pentru că toate aceste reguli e-Factură, e-Transport, e -Sigiliu ș.a.m.d. sunt făcute tot pentru antreprenorii cinstiți, pentru cei care făceau și înainte facturile în mod constant. Acuma fac și e-Factură. Făcea e-Transport? Face și noul e-Transport care s-a extins la la toate produsele etc. Deci nu ai rezolvat nimic de fapt cu acest ... . Încă o dată, nu o punem la tot ceea ce înseamnă aceste schimbări. e-Factură e foarte bună, statul însă ar trebui să fie un stat inteligent, care să folosească acele date și să ajute pe toată lumea. Adică să dea și mediului bancar și să spună uite, oamenii ăștia au facturi constante, au profituri, sunt sănătoși, lucrează în mod constant, nu mergem peste ei cu controalele ANAF, dacă n-avem de ce", a arătat Jianu.

O altă problemă majoră pentru mediul de afaceri, mai ales pentru companiile mici, este frecvența cu care se schimbă legislația.

GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi CITEȘTE ȘI GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi

"Doar doi din 10 întreprinzători evaluează ca pozitivă evoluția mediului de afaceri, deși colegii din bănci, din zona de business, ar spune dar business-urile au crescut în ultimii ani, taxele la stat, impozitele, ne uităm și pe primul trimestru, încasările la stat au crescut, au crescut pentru că oamenii își fac treaba, dar asta nu înseamnă că sunt și mulțumiți cu ceea ce ce se întâmplă. Ei știu să-și facă treaba și ar prefera, ăsta e mesajul pe care noi îl transmitem de fiecare dată, ar prefera să fie lăsați în pace, decât să li se schimbe regulile și în mod constant să să fie tot felul de schimbări", a tras atenția Florin Jianu.

Printre problmele mari cauzate în ultimul timp de schimbările legislative sunt cele ale microîntreprinderilor. Guvernul a redus în ultimii ani semnificativ aria de aplicabilitate a regimului microîntreprinderilor prin reducerea plafonului maxim de venituri anuale pentru încadrare, dar și prin introducerea unui număr tot mai mare de restricții. 

Compania aeronautică Sonaca, cu fabrică la Cluj, caută să-și dezvolte producția din România CITEȘTE ȘI Compania aeronautică Sonaca, cu fabrică la Cluj, caută să-și dezvolte producția din România

"Ați menționat această impozitare a microîntreprinderilor. Să știți că noi, CNIPMMR ne opunem la tot ceea ce înseamnă din nou schimbarea pragurilor pentru microîntreprinderi. Nu-i posibil ca după 3 ani de zile să vorbim din nou de schimbarea acestui prag. Păi, mai bine, mai sănătos, era dacă veneai de la început și spuneai <<Domne, fiscalitate în România în următorii 30 de ani e asta, îți convine să faci afaceri? Nu? Mergi în altă țară sau mergi acasă sau angajează-te la stat și terminam această discuție.>> Să vii de la an la an și să schimbi, păi asta, de fapt, omoară cu totul. Din statistica noastră, suntem la cel mai scăzut grad de încredere în într-o evoluție pozitivă a mediului de afaceri", spune Jianu.

Reducerea ariei de aplicabilitate a regimului micro este inclusă în PNRR, iar din partea Comisiei Europene sunt presiuni pentru a impune noi restricții.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cnipmmr
florin jianu
concurenta neloiala
e-factura
e-transport
e-sigiliu
concurenta neloiala