Gigantul francez Veolia, compania-mamă a Apa Nova, a fost dat în judecată în Franța de către comunitatea locală din Mont-Saint-Michel după ce compania a majorat cu până la 64% tarifele de acces, inclusiv de parcare, la ansamblul de monumente istorice de la Mont-Saint-Michel, de pe coasta normandă, serviciu public concesionat de Veolia.
Următoarea audiere în acest proces va avea loc pe 3 noiembrie, scrie Le Figaro.
În 2012, ca urmare a unor lucrări de amenajare efectuate la ansamblul de monumente de la Mont-Saint-Michel, aflat în patrimoniul UNESCO, parcarea pentru vizitatori și stația de autobuz au trebuit mutate de Veolia, concesionarul serviciului, la circa 2 kilometri și jumătate de ansamblu. Până atunci, parcarea se afla la 900 de metri de obiectiv. Circa 20.000 de turiști vizitează zilnic ansamblul. Anul trecut, Mont-Saint-Michel a fost al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Franței, după Arcul de Triumf din Paris.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Invocând necesitatea de a-și recupera costurile aferente acestei operațiuni, Veolia a majorat, în 2013, tarifele de parcare cu până la 64%, printr-un act adițional la contractul de concesiune.
Scumpirea cea mai mare, de 64%, a fost aplicată abonamentelor anuale de parcare la Mont-Saint-Michel, al căror preț este în prezent de 93 de euro. Tariful de staționare pentru autoturisme particulare, achitat mai ales de turiști, a crescut cu 47%, de la 8,50 la 12,50 euro pe zi, iar cel pentru autobuzele care asigură transportul public în zonă a fost mărit cu 39%.
Veolia susține că nu face profit
Anterior, în 2012, Veolia majorase cu aproape 42% tariful de staționare, de la 6 la 8,50 euro. Astfel că, în ultimii 4 ani, respectivul tarif a cunoscut o creștere de peste 100%. Comunitățile locale din jurul Mont-Saint-Michel au concesionat către Veolia serviciul public de parcare și acces la ansamblul de monumente în 2009.
Reclamația la tribunal a fost făcută de către una din aceste comunități, respectiv chiar de către primăria comunei Mont-Saint-Michel, pe teritoriul căreia se află ansamblul de monumente, căreia i s-a alăturat grupul de turism Sodetour.
Ultima audiere în cadrul procesului, aflat pe rolul Tribunalului Administrativ din Caen, a avut loc la sfârșitul lunii mai. Cu acea ocazie, raportorul public desemnat pentru această speță a cerut judecătorului anularea majorărilor de tarife aplicate de Veolia în 2013. La respectivul termen, instanța a anunțat că va da o decizie în cel puțin două săptămâni. Luna trecută, tribunalul a anunțat că va avea loc o nouă audiere, fapt destul de neobișnuit în astfel de procese administrative, comentează Le Figaro.
"Aceste majorări de tarife constituie o modificare substanțială a contractului de concesiune, care nu poate fi făcută pur și simplu printr-un act adițional. Cifrele vorbesc de la sine. Scumpirea adaugă 2 milioane de euro la profitul concesionarului", a declarat în mai, în fața instanței, raportorul public.
În replică, avocatul angajat de Veolia a arătat că serviciul concesionat nu este rentabil pentru companie. "Nu vin destui vizitatori și e și greu să vină, dacă tot mutăm parcarea și stația de autobuz la fiecare doi ani", a spus avocatul. Potrivit informațiilor oficiale, anul trecut, ansamblul de monumente de la Mont Saint Michel a fost vizitat de 2,3 milioane de turiști, cifră egală cu media anuală de vizitatori din intervalul 2010 – 2014.
Anchetă DNA în România
În România, foștii directori generali ai subsidiarei locale a Veolia, Apa Nova, Bruno Roche și Laurent Lalague, sunt suspectați de cumpărare de influență în dosarul Apa Nova, însă cei doi nu se mai află pe teritoriul României, astfel că nu li s-a putut aduce, oficial, la cunoștință, începerea urmăririi penale. Dovada că Bruno Roche și Laurent Lalague sunt suspectați de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență apare în încheierea prin care Tribunalul Prahova a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Vlad Moisescu, Costin Berevoianu și Ovidiu Semenescu.
De asemenea, în referatul prin care DNA a cerut arestarea preventivă a fostului trezorier PNL Vlad Moisescu, a fostului consilier al primarului general Sorin Oprescu, Costin Berevoianu și a intermediarului Ovidiu Semenescu, procurorii susțin că directorul general al Apa Nova, Bruno Roche, autoriza personal plăți care reprezentau, în realitate, mită pentru politicieni. În referat nu se făcea, însă, nicio mențiune cu privire la vreo acuzație adusă, în mod oficial, lui Bruno Roche sau lui Laurent Lalague.
"(...) tot urmare înțelegerii cu Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian a facilitat, în perioada anilor următori, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General. Hotărârile de consiliu și actele adiționale vizau majorarea de tarife, finalizarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București. În schimbul intervențiilor făcute și sprijinului acordat, Moisescu Vlad Octavian a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanță, încheiate între firma controlată de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL și SC Apa Nova SA București, SC Veolia Apă Servicii SRL și altele, conform indicațiilor lui Semenescu Ovidiu Traian. Aceste contracte au fost încheiate în mod fictiv numai pentru a justifica primirea banilor. Plățile au fost autorizate de Roche Bruno-Daniel-Paul (în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților", se arată în referat.
Potrivit aceluiași document, Ovidiu Semenescu primea, sub diverse forme, bani de la Apa Nova pentru serviciile de trafic și cumpărare de influență efectuate în beneficiul companiei , "cu complicitatea directă și interesată a managerilor companiei, respectiv Bruno Roche și Lorand Lalague".
Bruno Roche a fost numit director general al Apa Nova, de către acționarul majoritar Veolia, în octombrie 2008. La acea dată, Roche era angajat al Veolia de 18 ani, timp în care ocupase funcția de director de agenție în mai multe zone din Franța. Laurent Lalague a preluat postul de director general al Apa Nova în septembrie 2013.
Scumpire de 125%
Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de autorități și încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, s-a majorat cu 125% din 2008 până în prezent.
Este perioada în care, potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile. Astfel, între 2008 și 2015, tariful fără TVA al apei potabile în București s-a majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc.
Toate majorările de tarif din intervalul menționat au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) în baza contractului de concesiune semnat de Apa Nova cu Primăria Capitalei și a actelor adiționale la acesta, precum și a metodologiei de ajustare a tarifelor la apă în București, adoptată prin hotărâre de Guvern. Metodologia de ajustare a tarifelor Apa Nova în Capitală a fost aprobată prin HG 1.019/2000.
Cea mai mare scumpire din ultimii ani a fost cea din 25 noiembrie 2011, de peste 36%, de la 2,61 lei/mc la 3,57 lei/mc. Scumpirea a venit după intrarea în funcțiune a stației de epurare a apelor uzate de la Glina, investiție de 108 milioane euro finanțată din fonduri UE (65%), precum și de Banca Europeană de Investiții (23%), BERD (9,3%) și Guvern (2,7%).
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) poate rezilia contractul de concesiune a serviciului public de apă și canal din Capitală semnat cu Apa Nova, compania controlată de grupul francez Veolia, dacă se dovedește că oricare dintre administratorii sau directorii Apa Nova numiți de Veolia au comis fraude sau delicte cu privire la prestarea serviciilor prevăzute de contractul de concesiune sau că Apa Nova a efectuat plăți sau a dat comisioane pentru a recompensa sau determina activități efectuate în vederea executării contractului.