Veniturile din taxe în țările OCDE au scăzut pe fondul crizei energetice

Veniturile din taxe în țările OCDE au scăzut pe fondul crizei energetice
scris 6 dec 2023

Taxele colectate de guvernele țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ca proporție din PIB, au scăzut în 2022, motivul fiind explozia prețurilor la energie, care a obligat multe guverne să reducă anumite impozite pentru a atenua efectele crizei energetice, transmite Reuters.

Într-un raport publicat miercuri, OCDE a informat că ponderea taxelor în PIB-ul țărilor membre ale organizației a scăzut anul trecut cu 0,15 puncte procentuale, până la 34%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii contabile cumpără Contexpert CITEȘTE ȘI Tranzacție - Unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii contabile cumpără Contexpert

În perioada care a trecut din 2008 și până în prezent, singurii ani în care au mai fost înregistrate scăderi ale ponderii taxelor în PIB în țările OCDE au fost 2017 și 2019, când s-au înregistrat scăderi de 0,6, respectiv 0,1 puncte procentuale.

Ponderea taxelor în PIB a scăzut în 21 dintre țările membre OCDE, un declin semnificativ fiind înregistrat în Danemarca (5,5 puncte procentuale, până la 41,9%), Țările de Jos (1,2 puncte procentuale, până la 38%) și Polonia (1,5 puncte procentuale, până la 35,2%).

De asemenea, raportul OCDE mai arată că în 2022 veniturile din accize au scăzut ca pondere din PIB în 34 dintre cele 36 de state membre pentru care sunt disponibile date preliminare. În unele țări europene, aceste scăderi au fost cauzate de creșterea semnificativă a prețurilor la energie, care a dus la o cerere mai mică și în multe cazuri la o reducere a taxelor pe energie, a subliniat OCDE.

Prețurile la petrol au fost volatile în 2022, impulsionate de războiul din Ucraina, care a limitat livrările, pentru ca ulterior acestea să scadă, odată cu diminuarea cererii venite din partea Chinei, primul importator mondial, și a îngrijorărilor cu privire la contracția economică.

Veniturile din Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ca pondere din PIB au scăzut în 19 state membre OCDE, în parte ca urmare a politicilor guvernamentale destinate să îi protejeze pe consumatori de prețurile mari la alimente și energie.

Diminuarea veniturilor din accize a fost contracarată parțial de creșterea taxelor pe profiturile companiilor, care au urcat ca pondere din PIB în trei sferturi dintre țările OCDE, în contextul în care profiturile companiilor au crescut, în special în sectoarele energie și agricultură, arată studiul menționat.

Elon Musk vrea să strângă 1 miliard dolari, finanțare pentru startup-ul său de inteligență artificială, xAI, care dezvoltă rivalul ChatGPT și Google Bard CITEȘTE ȘI Elon Musk vrea să strângă 1 miliard dolari, finanțare pentru startup-ul său de inteligență artificială, xAI, care dezvoltă rivalul ChatGPT și Google Bard

În 2022, țările membre OCDE cu cea mai mare pondere a taxelor în PIB au fost Franța (46,1%), Norvegia (44,3%) și Austria (43,1%). La polul opus este Mexic unde ponderea taxelor în PIB a fost de 16,9%.

Înființată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii. În luna ianuarie 2022, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când țara noastră și-a depus pentru prima dată candidatura.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
ocde