Înainte de denominarea monedei naționale programată pentru luni în Venezuela, țară unde inflația anuală va depăși până la finalul anului 1.000.000%, președintele Nicolas Maduro a anunțat un plan care vizează ancorarea bolivarului putrenic la moneda guvernamentală petro, la rândul ei legată de prețul petrolului. Salariul minim și pensiile vor fi, de asemenea, stabilite în funcție de petro. „Ei ne-au dolarizat prețurile. Eu petrolizez salariile și petrolizez prețurile.”
Într-o economie antrenată în haos de hiperinflație, președintele Venezuelei a anunțat ieri la televiziune parametrii în care se va realiza reforma monetară a țării. Noua criptomonedă guvernamentală petro, despre care se spune că ar fi conectată la prețul petrolului într-o țară cu rezerve importante, va avea o rată fixă de conversie de 60 dolari pentru un petro și echivalentul a 360 milioane bolivari. Aceasta implică o rată de schimb de 6 milioane bolivari la dolar, aproape la paritate cu valorile de schimb de pe piața neagră și echivalentul unei devalorizări de 96% față de cursul oficial DICOM care era stabilit la aproape 249.000 de bolivari pe dolar.
Fost șofer de autobuz și lider sindical, Maduro a propus în paralel cu actuala devalorizare o majorare cu 3.000% a salariului minim, o ridicare a impozitelor pe corporații și creșteri de prețuri la carburanții puternic subvenționați. „Vreau ca țara să-și revină și am formula. Credeți-mă!”, a declarat Maduro, potrvit Reuters.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Economiștii au, însă, dubii asupra noului plan. Ei anticipează un nou val de scumpiri după denominarea programată începând de luni și văd salariile erodate, după cum consideră că firmele vor avea viață grea cu taxele majorate și salariul minim ridicat. „Cu această devalorizare agresivă și expansiune monetară, ne așteptăm la o nouă etapă agresivă de hiperinflație”, spune Asdrubal Oliveros, economist la compania de consultanță Ecoanalitica.
Prognoza de inflație a Fondului Monetar Internațional pentru Venezuela este de 1.000.000% la finalul acestui an. După 10 ani de politici economice contradictorii ale puterii socialiste, salariile în Venezuela abia ajung pentru cumpărarea de mâncare. Țara a fost cea mai importantă sursă de imigrație pentru țările vecine din America Latină.
CITEȘTE ȘI Riposta Turciei: dublează tarifele la unele importuri din Statele Unite, inclusiv autoturisme și tutunMaduro vrea să lege noua criptomonedă guvernamentală petro de cotația petrolului pentru o țară bogată în această resursă, dar a cărei ieșiri pe piețele internaționale s-a restrâns în ultimii ani, mai cu seamă în urma sancțiunilor impuse de SUA. Scepticii denunță criptomoneda petro drept o schemă frauduloasă. Un ordin al președintelui american Donald Trump care interzice oricărei entități înregistrate în SUA să facă tranzacții în moneda petro îngreunează încă și mai mult viața acesteia.
Maduro spune că Venezuela este victima unui război economic purtat de SUA și insistă asupra faptului că petro este o cale de a scăpa de „tirania” dolarului. Majoritatea elementelor de refeință din economie ar urma să fie legate de noua criptomonedă, inclusiv salariile minime și pensiile. „Ei ne-au dolarizat prețurile. Eu petrolizez salariile și petrolizez prețurile”, a declarat președintele Venezuelei, adăugând că salariul minim va fi jumătate de petro.