Vama se va informatiza, toate schimburile de date la nivel comunitar vor fi transmise electronic de la 1 mai

Vama se va informatiza, toate schimburile de date la nivel comunitar vor fi transmise electronic de la 1 mai
scris 18 apr 2016

Autoritățile vamale vor realiza, de la 1 mai, schimburi de informații cu operatorii economici printr-un sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale, la nivel comunitar, iar toate datele vor fi prelucrate electronic, după aplicarea noilor reglementări ale Codului Vamal, a anunțat luni președintele Fiscului, Dragoș Doroș.

"În domeniul vamal importantă a devenit informatizarea. Analizele, concluziile, administrarea în sine se face pe baza datelor pe care le avem și le prelucrăm în sistemele noastre informatice", a afirmat Doroș într-o conferință, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Codul Vamal comunitar data din anul 1992, astfel că se impuneau modificări, pe fondul informatizării puternice care a avut loc între timp și al schimbărilor apărute la nivelul comerțului.

"Este foarte important și ne străduim să informatizăm și să avem un flux automat de date atât de la contribuabili către ANAF, cât și de la ANAF, respectiv Direcția Vămilor către contribuabili", a punctat președintele ANAF.

Astfel, de la 1 mai, toate schimburile de informații între autorități vamale și operatori economici se vor face printr-un sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale.

Totodată, toate informațiile schimbate între autoritățile vamale, între comercianți și autoritățile vamale vor fi prelucrate electronic, astfel că sistemele și aplicațiile informatice existente vor fi modificate substanțial și vor fi dezvoltate unele noi la nivelul Comisiei Europene și la nivel național.

DOCUMENT Guvernul va consulta PFA și alte firme, prin Testul IMM, asupra actelor care schimbă regulile în afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul va consulta PFA și alte firme, prin Testul IMM, asupra actelor care schimbă regulile în afaceri

Doroș a amintit de programul de modernizare a ANAF derulat împreună cu Banca Mondială, prin care ANAF se va schimba din temelii, urmând să aibă un nou sistem informatic și noi proceduri, iar schimbările se vor simți în piață în 2-3 ani.

"Pentru noi, simplificare înseamnă ca fluxul de date să circule în ambele părți fără opreliște, ca aceste date să fie informatice, pentru ca astfel adiministratorul fiscal să poată să determine probitatea operatorilor economici din birou și să-și diminueze pe cât posibil acțiunile în teren, în acest fel nederanjând prea mult activitatea operatorilor economici, dar având un ecran foarte clar al celor care-și desfășoară activitatea în mod corect față de cei care nu o fac", a precizat șeful Fiscului.

El a adăugat că ANAF, care include și Direcția Generală a Vămilor, trebuie să fie un "organism prietenos" cu contribuabilii care plătesc și doresc să plătească în mod corect taxele, care reprezintă marea majoritate.

Angajații ANAF trebuie să fie foarte atenți și să oprească la timp activitatea operatorilor economici care nu doresc să plătească taxe, care "nu numai că-și formează avantaje incorecte din acest lucru, dar deteriorează climatul de piață pentru ceilalți".

"Sunt încrezător că ne îndreptăm în direcția care trebuie, mai sunt lucruri de făcut, dar le facem pe rând", a concluzionat Doroș.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos doros
codul vamal