Unicredit a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economică a României din 2016, la 4,4%

Unicredit a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economică a României din 2016, la 4,4%
scris 4 oct 2016

Grupul financiar italian Unicredit a revizuit în urcare, de la 4,1% la 4,4%, prognoza privind creșterea economică a României din acest an, după avansul peste așteptări din primul semestru, dar anticipează o încetinire a creșterii în 2017 până sub 4%, în condițiile în care noul guvern, care ar putea fi format în jurul PSD, va trebui să facă eforturi pentru a ține sub control deficitul bugetar.

Economiștii anticipează un avans economic de 4,4% în acest an, cea mai pesimistă prognoză de pe piață, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Recent, Comisia Națională de Prognoză (CNP) și-a revizuit în urcare la 4,8% estimarea privind creșterea produsului intern brut (PIB) din acest an, estimarea oficială fiind apropiată de cea a multor analiști din mediul bancar.

"Creșterea PIB-ului ar putea ajunge în acest an la cel mai ridicat nivel după criza financiară, de 4,4%. Cu toate acestea, excluzând agricultura, creșterea a atins un maxim anul trecut (4,2% în 2015 față de 4,1% în 2016)", se arată în raportul trimestrial al Unicredit, publicat marți.

În plus, analiștii Uncredit avertizează că, în acest an, creșterea economică a României generează dezechilibre importante, în condițiile în care a fost susținută în principal prin stimularea consumului.

"Creșterea puternică a consumului privat ar putea genera importuri mai mari decât în toate celelalte țări din Europa Centrală (EC), având în vedere că producători locali nu reușesc să valorifice accelerarea vânzărilor cu amănuntul. De asemenea, exporturile vor crește mai lent decât în restul EC din cauza absenței proiectelor mari de investiții în ultimii ani", arată raportul.

Cioloș asigură din nou că pregătește o schemă de ajutor de stat pentru companiile de dimensiuni medii, pentru 2017-2020 CITEȘTE ȘI Cioloș asigură din nou că pregătește o schemă de ajutor de stat pentru companiile de dimensiuni medii, pentru 2017-2020

Statisticile oficiale arată că, în primele șapte luni din 2016, exporturile de bunuri românești au crescut cu 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 33 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 5,8%, la 38,1 miliarde euro.

Pentru întregul an 2016, Unicredit estimează o creștere a exporturilor cu 3,9% față de 2015, în timp ce importurile ar urma să avanseze cu 8,7%. în urmă cu trei luni, Unicredit anticipa un avans al exporturilor de doar 1,5%.

Pentru 2017, Unicredit estimează o încetinire puternic a creșterii economice.

"Anticipăm o decelerare a creșterii economice până la 3,4% anul viitor, iar primele semne de încetinire ar putea fi vizibile începând de anul acesta. În primul rând, contribuția agriculturii la PIB va fi mai redusă (sau va lipsi) în anul 2017 după recolta foarte bună din 2016. În al doilea rând, creditarea nouă în lei a atins un punct de vârf în acest an și urmează să încetinească în 2017", anticipează analiștii grupului financiar.

Economiștii se așteaptă la o victorie a PSD în alegerile din 11 decembrie.

"Partidul Social Democrat (PSD), cel mai probabil, va câștiga alegerile parlamentare programate pentru data de 11 decembrie, în timp ce Partidul Național Liberal (PNL) ar putea fi al doilea clasat. (...) Rezultatul cel mai probabil este un guvern PSD-ALDE, care ar putea include PMP și/sau UDMR", se arată în raport.

Însă analiștii avertizează că, oricine va forma noul guvern, constrângerile bugetare vor fi importante.

"Indiferent de coaliția care va conduce România din decembrie, politicile guvernului vor fi constrânse de angajamentele fiscale din anii anteriori. Luând în calcul încetinirea creșterii economice și reducerea spațiului fiscal (de măsurile de tăiere a taxelor și creșterile salariale), noul guvern va trebui să înăsprească politica fiscală până la finalul anului 2017 pentru a menține deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB", arată Unicredit.

În privința sectorului finanțelor publice, analiștii estimează că deficitul bugetar se va menține sub pragul de 3% din PIB, însă pentru aceasta ar putea fi amânate măsurile fiscale prevăzute pentru începutul anului viitor.

"Acest prag (de 3% din PIB, n.r.) nu ar trebui să fie depășit: cea mai mare parte a deficitului bugetar este înregistrată în ultimul trimestru al fiecărui an, astfel încât guvernul va ști exact cât de mult poate cheltui pentru a se încadra în ținta bugetară. În aceste condiții, unele dintre promisiunile din trecut ar putea fi amânate (cum ar fi creșterea de salarii în sistemul public sau reducerea cotei TVA cu 1pp la 19% în ianuarie 2017)", anticipează analiști. 

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
cresterea economica a romaniei