Undă verde de la Bruxelles pentru construcția unei fabrici Intel în Polonia

Undă verde de la Bruxelles pentru construcția unei fabrici Intel în Polonia

Wroclaw este orașul polonez lângă care ar urma să se construiască o fabrică Intel - Sursa foto: dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 11:37

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pe care Polonia ar urma să-l dea Intel pentru construcția unei unități din industria de microprocesoare lângă Wroclaw.

Comisia Europeană a dat Poloniei undă verde pentru a sprijini o nouă fabrică a Intel de asamblare și testare a cipurilor cu peste 7,4 miliarde de zloți (1,91 miliarde de dolari), a anunțat vineri guvernul, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia vine în timp ce Intel ia măsuri de reducere a costurilor care au ridicat semne de întrebare dacă ar putea întârzia sau anula unele planuri de expansiune europeană, care includ și o fabrică majoră de producție de cipuri în Germania.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
TABEL Motorina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală CITEȘTE ȘI TABEL Motorina a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală

”Comisia Europeană a informat Polonia că a aprobat acordarea ajutorului de stat pentru Intel. Ajutorul public pe care îl vom acorda se ridică la peste 7,4 miliarde de zloți în anii 2024-26. Astăzi această investiție valorează, atât ca pachet de ajutoare, cât și în total, peste 25 de miliarde de zloți”, a declarat viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski.

Polonia trebuie acum să adopte legislația privind acordarea de fonduri publice și apoi să notifice în mod oficial Comisia Europeană, înainte de a putea finaliza acordul cu Intel. ”Evaluăm că întregul proces va fi finalizat până la sfârșitul anului”, a spus ministrul adjunct al afacerilor digitale, Dariusz Standerski. Un purtător de cuvânt al Intel a declarat că compania apreciază ”sprijinul și parteneriatul continuu al guvernului polonez”.

VIDEO Maratonul fiscalității: Statul se agită să ia bani pentru 2024. Digitalizarea ANAF intră peste economia reală. Nota de plată: Nivelul taxelor este incert după alegeri CITEȘTE ȘI VIDEO Maratonul fiscalității: Statul se agită să ia bani pentru 2024. Digitalizarea ANAF intră peste economia reală. Nota de plată: Nivelul taxelor este incert după alegeri

Un purtător de cuvânt al Intel de la proiectul german, strâns legat, a refuzat să comenteze dincolo de a repeta faptul că compania a vrut să servească clienții europeni și ”să execute planurile noastre”.  Acest proiect de 33 de miliarde de dolari încă așteaptă aprobarea UE, iar pînceperea construcției fabricii a fost amânată pentru cel mai devreme în mai 2025.

Intel a anunțat anul trecut planuri de a investi până la 4,6 miliarde de dolari în fabrica de lângă Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, cu capacitate de extindere în continuare. Investiția se aliniază cu Legea europeană a cipurilor, prezentată ca un plan de subvenție de 43 de miliarde de euro, care vizează creșterea ponderii Europei pe piața globală a cipurilor la 20% până în 2030.

Interes major pentru ajutor de stat la Finanțe - au fost depuse 45 de cereri din partea companiilor, pentru proiecte de investiții în valoare totală de 8 miliarde lei CITEȘTE ȘI Interes major pentru ajutor de stat la Finanțe - au fost depuse 45 de cereri din partea companiilor, pentru proiecte de investiții în valoare totală de 8 miliarde lei

”Nu am primit niciun semnal în ultimele săptămâni sau luni cu privire la o schimbare a poziției... Pe baza informațiilor de astăzi, nu există nimic care să încetinească această investiție”, a spus Gawkowski, întrebat despre riscurile pentru investiția din Polonia. El a spus că speră că Intel poate începe lucrările de construcție în acest an.

”Investiția în fabrica Intel este cea mai mare investiție din Polonia din ultimele decenii... semiconductorii din Polonia vor garanta atât o mai bună dezvoltare economică, cât și o mai mare securitate”. Standerski a spus că Polonia este pregătită pentru noi investiții în tehnologie, iar experiența dobândită cu Intel va ajuta țara să accelereze investițiile viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
intel
comisia europeana
cipuri