ULTIMA ORĂ România are cea mai mare creștere a prețurilor din UE. Inflația s-a reaprins și lasă Banca Națională în offside

ULTIMA ORĂ România are cea mai mare creștere a prețurilor din UE. Inflația s-a reaprins și lasă Banca Națională în offside

Inflatia s-a reaprins in Romania. Foto: webandi/Pixabay

scris 20 aug 2024

România este, din nou, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate azi de Eurostat. Reaprinderea inflației lasă politica monetară a BNR în offside.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Țările UE cu cele mai mari inflații, potrivit Eurostat, sunt Ungaria (4,1%) , Belgia (5,4%) și România, “campioană”, cu 5,8%. Țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%).

Sondaj inedit - Patronii IMM-urilor din România se simt mai puțin ...sclavi ai propriei companii decât cei din Ungaria CITEȘTE ȘI Sondaj inedit - Patronii IMM-urilor din România se simt mai puțin ...sclavi ai propriei companii decât cei din Ungaria

Reaprinderea inflației pune o problemă autorităților monetare ale țării. Banca Națională a României a redus cu 0,25 puncte procentuale dobânda cheie, pentru a doua ședință de politică monetară la rând și ultima din această vară,în 7 august. Analiștii interni se așteptau ca banca centrală să ia o pauză, în contextul riscurilor și incertitudinilor din economie. BNR menționează riscurile mari venite din politica fiscală, dar a considerat că inflația mai redusă reclama scăderea dobânzilor.

 

ULTIMA ORĂ România are cea mai mare creștere a prețurilor din UE. Inflația s-a reaprins și lasă Banca Națională în offside

 

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Economist: BNR și Guvernul trebuie să ia băutura de pe masă și să strice „petrecerea” CITEȘTE ȘI Economist: BNR și Guvernul trebuie să ia băutura de pe masă și să strice „petrecerea”

Conform prezentării, tendința de reducere a ratei inflației va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia. De asemenea, se menționează faptul că traiectoria este marcată de unele oscilații de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluțiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecții ale tarifelor la gaze naturale și prețuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanți în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.

 

Per total, în zona euro, rata anuală a inflației a crescut și ea, ușor, de la 2,5% în luna iunie, până la 2,6% în luna iulie. Totuși, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a rămas și el stabil la 2,9%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. 

Aeroportul din Iași va construi un nou parc fotovoltaic - investiție de 3 milioane de euro care îi va asigura independența energetică CITEȘTE ȘI Aeroportul din Iași va construi un nou parc fotovoltaic - investiție de 3 milioane de euro care îi va asigura independența energetică

Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
romania
dobanzi
bnr
eurostat
iulie 2024