Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține dreptul la asigurări de sănătate și la pensie, odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară în mare parte "la negru", vor fi reglementate corespunzător, este argumentul cu care ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță decizia Guvernului de a reglementa și activitățile casnice.
VEZI MAI JOS CUM VA FUNCȚIONA SISTEMUL
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător", este mesajul ministrului.
Raluca Turcan spune că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie.
"Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru", a adăugat ministrul.
Plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare tichet având valoarea de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator (persoana fizică ce beneficiază de muncile casnice) și transmise către angajat (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar, conform G4 Media.
Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Asta înseamnă tichete în valoare totală de 750 de lei.
Dacă primesc cel mult 50 de tichete de muncă într-o lună calendaristică, ca prestatori casnici, șomerii indemnizați nu pierd indemnizația de șomaj sau beneficiul de venit minim garantat.
De aceste tichete poate beneficia orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani.