Banca Națională a României a majorat cu 0,25 puncte procentuale la 1,75% rata de dobânzii de politică monetară, sub așteptările analiștilor. BNR se așteaptă la o înrăutățire a perspectivei inflației față de prognoza anterioară, după ce rata anuală a depășit deja cu mult ținta, dar vede și o încetinire a dinamicii economice, dacă din calcul este exclusă agricultura.
Ratele facilităților de depozit și credit au fost modificate diferit. Rata Lombard a crescut cu jumătate de punct la 2%, în timp ce rata facilității de depozit a rămas la 1%. Ratele rezervelor minime obligatorii au rămas neschimbate.
"Acestea decizii se circumscriu procesului de normalizare treptată a conduitei politicii monetare pe care-l parcurge BNR, în condiții de mari incertitudini, la fel ca și alte bănci centrale din regiune", arată BNR într-un comunicat.
Analiștii așteptau ca BNR să crească dobânda cu 0,5 puncte procentuale sau chiar mai mult. O modificare a coridorului simetric din jurul ratei cheie nu era exclusă de ING.
Rata anuală a inflației a ieșit cu mult din ținta BNR de maximum 3,5% și a ajuns la 6,3% în septembrie, față de 3,9% la jumătatea anului.
Decizia BNR vine după mișcări mai agresive în regiune - săptămâna trecută Banca centrală a Poloniei a majorat rata cheie cu 0,75 pp la 1,25%, iar cea a Cehiei cu 1,25 pp la 2,75%.
BNR a aprobat și noul raport de inflație. Chiar dacă nu publică încă noile date, banca ne spune că ele nu arată bine. Inflația urmează să-și prelungească tendința de creștere până spre mijlocul anului viitor și să urce și mai mult peste intervalul țintei și peste valorile din raportul anterior (4,2% în T2 2022), în principal ca efect al scumpirii produselor energetice.
“Prognoza actualizată evidențiază o semnificativă înrăutățire suplimentară a perspectivei inflației pe aproape întregul orizont de prognoză, sub impactul puternic al șocurilor pe partea ofertei, în condițiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale a fost din nou revizuită considerabil în sens ascendent, mai cu seamă pe termen scurt”, arată banca centrală.
BNR precizează că măsurile adoptate pentru ușurarea poverii facturilor la curent și gaze (compensare, plafonare, legea consumatorului vulnerabil) vor imprima un caracter fluctuant asupra inflației pe termen scurt și că nu este clar cum vor fi luate în calcul de către Statistică în indicele prețurilor de consum.
Banca centrală arată îngrijorări privind reducerea dinamicii economice în trimestrul al treilea, fără a lua în calcul influența pozitivă a agriculturii. Astfel, BNR remarcă scăderea dinamicii comerțului, scăderea ritmului de creștere a producției industriale și scăderea comenzilor noi din industria prelucrătoare, precum și contractarea activității din construcții. Totodată, deficitul comercial a continuat să accelereze.
“Evoluțiile și analizele recente indică o încetinire mai pronunțată a creșterii PIB non-agricultură în a doua parte a anului curent față de previziunile anterioare, ce face probabilă o restrângere a excedentului de cerere agregată în acest interval, contrară creșterii ușoare anticipate în luna august”, arată BNR.
Conform băncii centrale, deja există o întărire a condițiilor în piața financiară. În acest sens remarcă creșterea cotațiilor din piața monetară, atât ca urmare a creșterii ratei cheie din octombrie, cât și pe fondul înăspririi condițiilor lichidității și al așteptărilor privind continuarea creșterii ratei dobânzii-cheie, precum și creșterea randamentelor titlurilor de stat pe toate scadențele “inclusiv în contextul persistenței tensiunilor politice interne și al trendului crescător al randamentelor titlurilor de stat pe termen lung din state dezvoltate și din regiune”.
Pe de altă parte, creditul a continuat să crească accelerat, cu 13,4% în septembrie, cu o activitate “intensă” pe segmentul în lei (+18,4% anual), susținută de garanțiile de stat. Recent, BNR a decis să crească avansul minim pentru creditele de investiții imobiliare.
Banca centrală menționează printre incertitudini și politica fiscală, precum și valul patru al pandemiei, care are implicații încă necuantificate în activitatea economică și piața forței de muncă.
Joi, 11 noiembrie, urmează să fie publicată noua prognoză de inflație, iar Statistica va publica miercuri datele privind inflația pe octombrie. Unii analiști estimează că rata anuală ar putea ajunge chiar și la 8% la finele acestui acest an, mai ales ca urmare a creșterii facturilor la gaze și curent.