UE și China au semnat, după 7 ani de negocieri, un acord privind investițiile

UE și China au semnat, după 7 ani de negocieri, un acord privind investițiile
scris 30 dec 2020

Uniunea Europeană și China au semnat miercuri un acord în domeniul investițiilor, care ar urma să îmbunătățească accesul pe piața chineză al investitorilor europeni, oferindu-le acestora condiții echitabile. Acordul a fost finalizat după 7 ani de negocieri, notează Bloomberg.

"Suntem deschiși la colaborare, dar ne bazăm pe reciprocitate, condiții și valori corecte. Astăzi, UE și China au încheiat negocierile de principiu cu privire la un acord de investiții", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după negocieri cu președintele chinez Xi Jinping.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul privind reciprocitatea în domeniul investițiilor ar putea intra în vigoare în 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul nu mai indexează pensiile speciale, suspendă pensiile pentru primari, dar amână și aplicarea Legii venitului minim de incluziune și alte ajutoare sociale CITEȘTE ȘI Guvernul nu mai indexează pensiile speciale, suspendă pensiile pentru primari, dar amână și aplicarea Legii venitului minim de incluziune și alte ajutoare sociale

Prin acest acord, UE urmărește ca investitorii europeni din diverse sectoare, inclusiv industria auto și telecomunicații, să aibă acces sporit la piața chineză și să beneficieze de condiții echitabile.

Acordul abordează și alte probleme, precum subvențiilor acordate de statul chinez și transferurile forțate de tehnologie, practici intens criticate atât de UE, cât și de SUA.

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat dorința de încheierea a unui acord cu China în perioada în care Germania deține președinția Consiliului UE. Oficialul german și-a argumentat poziția prin faptul că barierele cu care se confruntă firmele europene care vor să investească în China sunt încă prea ridicate. Unele state, inclusiv Belgia și Olanda, și-au exprimat însă anumite îngrijorări legate de acuzațiile privind încălcarea drepturilor omului de către China, notează Politico. Totuși, ambasadorii statelor membre UE s-au pronunțat luni în favoarea unui acord.

Acordul trebuie ratificat de Parlamentul European care, la rândul său, a adus critici Chinei pentru încălcarea drepturilor omului și și-a exprimat îndoiala în legătură cu capacita Comisiei de a aborda această problemă. Acordul include anumite angajamente ale Chine cu privire la standardele de muncă și ratificarea unor convenții ale ONU, însă unele voci din Parlamentul European consideră aceste promisiuni ca fiind insuficiente.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
china
acord ue-china
acord investitii china
acord investitii