UE: 4,2 trilioane euro mobilizate până acum în replică la criza Covid-19

UE: 4,2 trilioane euro mobilizate până acum în replică la criza Covid-19
scris 16 sep 2020

Statele UE au mobilizat până în prezent fonduri de 4.200 miliarde de euro pentru acțiuni de răspuns la criza sanitară și economică cauzată de pandemie, echivalent cu peste 30% din bugetul Uniunii, potrivit Comisiei Europene.

“Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia au acționat cu fermitate pentru a sprijini lucrătorii și întreprinderile. Comisia a activat clauza derogatorie generală a Pactului de stabilitate și de creștere, pentru a le acorda statelor membre o flexibilitate maximă, care le va permite acestora să ofere sprijin oriunde este nevoie – sistemelor lor medicale, personalului medical și cetățenilor atât de grav afectați de criză. Suma totală mobilizată pentru intervenție până în prezent a ajuns la 4.200 de miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 30% din produsul intern brut al UE”, arată Comisia într-un raport privind starea Uniunii la un an de la începerea mandatului președintei Ursula von der Leyen.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida rapidității și magnitudinii răspunsului, economia UE nu va putea evita o recesiune în acest an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit net consolidat de 8,2 mil. euro la jumătatea anului pentru TBI Bank, în scădere cu 16% față de anul trecut CITEȘTE ȘI Profit net consolidat de 8,2 mil. euro la jumătatea anului pentru TBI Bank, în scădere cu 16% față de anul trecut

“Măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului au încetinit viața socială și economică – în anumite cazuri conducând aproape la o stagnare completă. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 8,3% în 2020. Fiecare stat membru a fost afectat în mod diferit, ceea ce dă naștere unui risc de apariție a unor divergențe între economiile noastre”, potrivit raportului citat.

UE: 4,2 trilioane euro mobilizate până acum în replică la criza Covid-19

Economia UE este așteptată să se redreseze începând cu anul viitor, susținută de măsurile propuse în cadrul planului de redresare de 750 miliarde de euro aprobat recent, precum și de un buget ambițios pentru următorii șapte ani, în valoare de 1.074 miliarde de euro.

Comisia va împrumuta 750 de miliarde de euro de pe piețele financiare, canalizând fondurile către statele membre prin intermediul bugetului UE, sub formă de granturi și împrumuturi.

“Conform unei simulări pe bază de modele, se estimează că investițiile mobilizate vor face să crească nivelul produsului intern brut real al UE cu aproximativ 1,75% în 2021 și 2022, această valoare ajungând la 2,25% până în 2024. Acest val de investiții va crea până la două milioane de locuri de muncă până în 2022. Un Mecanism de redresare și reziliență în valoare de 672,5 miliarde euro va sprijini investiții și reforme esențiale în statele membre prin granturi și împrumuturi”, se arată în raport.

Potrivit acestuia, Comisia își va intensifica activitatea privind prioritățile stabilite în primele 100 de zile de la începutul mandatului, în special în ceea ce privește tranziția spre o economie verde și tranziția digitală.

UE: 4,2 trilioane euro mobilizate până acum în replică la criza Covid-19

Președinta von der Lynden a propus, în discursul său privind starea Uniunii, creșterea țintei referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de la 40% la 55% până în anul 2030 și a anunțat că o treime din bugetul planului de redresare de 750 miliarde de euro va proveni din vânzarea de obligațiuni verzi.

Aproape 40% din cele 750 miliarde de euro va merge către proiectele incluse în cadrul Pactului Verde European, în timp ce 20% din fonduri vor fi investite în proiecte privind digitalizarea, a precizat von der Lynden.

viewscnt
Afla mai multe despre
starea uniunii 2020
comisia europeana
fonduri mobilizate pandemie
coronavirus
ursula von der leyen
buget ue
plan redresare