Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să extindă programul de achiziții de obligațiuni din zona euro dincolo de luna martie, reducând însă volumul lunar al activelor cumpărate, de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al instituției.
Această măsură indică faptul că BCE intenționează să retragă treptat, începând cu luna aprilie, programul de relaxare cantitativă. Totuși, BCE precizează că programul ar putea fi din nou extins, ca timp sau ritm al achizițiilor, în situația în care indicatorii economici, în special inflația, nu converg către țintele fixate de instituție.
Dobânzile de politică monetară au fost menținute, iar detalii suplimentare despre strategia BCE sunt așteptate de la președintele instituției, Mario Draghi, la conferința de presă de la ora 15:30, ora României.
Potrivit comunicatului BCE, banca a decis să modifice anumiți parametrii ai programului de cumpărări de active, modificările urmând să fie comunicate la conferința de presă.
“Consiliul guvernatorilor a decis să continue programul de achiziții în ritmul actual, de 80 de miliarde de euro, până la finele lunii martie 2017. Din aprilie 2017, achizițiile nete de active vor continua într-un ritm lunar de 60 de milairde de dolari, până la finele lunii decembrie 2017 sau chiar mai mult, dacă va fi necesar. Dacă, între timp, perspectivele devin mai puțin favorabile sau condițiile financaire nu vor mai fi în concordanță cu progresul către îmbunătățirea traiectoriei inflației, Consiliul intenționează să majoreze programul ca durată sau volum. Achizițiile se vor face alături de reinvestirea sumelor provenite din titlurile ajunse la maturitate”, afirmă reprezentanții BCE.
La începutul lunii octombrie, surse apropiate situației au declarat pentru Bloomberg că factorii de decizie ai BCE au stabilit că achizițiile de obligațiuni trebuie reduse gradual înainte de a fi abandonate complet. Deși oficialii băncii au negat că discută deja despre frânarea achizițiilor, reacția din piață, la acel moment, a fost destul de puternică.
Reducerea treptată a achizițiilor lunare de obligațiuni de către BCE ar reprezenta o reproducere a strategiei Rezervei Federale (Fed) a SUA, care a redus volumul activelor cumpărate cu 10 miliarde de dolari lunar în perioada decembrie 2013-octombrie 2014, pentru a tempera impactul din piețe.
Până astăzi, cea mai recentă decizie de modificare a politicii monetare BCE fusese adoptată în martie când, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 de miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade).