Timmermans (CE): Românii s-au schimbat și vor continua lupta împotriva corupției, nu pentru că le spune Comisia Europeană, ci pentru copiii lor

Timmermans (CE): Românii s-au schimbat și vor continua lupta împotriva corupției, nu pentru că le spune Comisia Europeană, ci pentru copiii lor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 apr 2017

Vicepreședintele Comisiei Europene, Franz Timmermans, a făcut, joi, la București, în prezența premierului Grindeanu și a ministrului Justiției o serie de afirmații mai mult decât laudative la adresa românilor, în contextul în care guvernanții i-au solicitat ca mecanismul de cooperare și verificare (MCV) în justiție să fie încheiat în 2018. Timmermans a arătat că românii au dovedit recent că vor continua lupta împotriva corupției și după încetarea MCV, și nu pentru că le spune Bruxelles-ul, ci pentru că știu că este pentru țara și copiii lor.

Demnitarul eurpean a făcut aceste afirmații după o întâlnire cu prim-ministrul Sorin Grindeanu și ministrul Justției, Tudorel Toader, care i-au transmis că obiectivul Guvernului este ca MCV să fie încheiat în 2018, astfel încât România să preia președinția în exercițiu a UE, în 2019, fără această monitorizare.

Urmărește-ne și pe Google News

Timmermans le-a explicat lui Grindeanu și Toader că dacă Guvernul va îndeplini cele 12 recomandări cuprinse în ultimul raport MCV, atunci procesul de monitorizare va înceta.Vicepreședintele CE nu a făcut însă referire la nicio dată și a amintit că în urmă cu câteva luni, actele Guvernului, mai exact ordonanța 13 care modifica definiția abuzului în serviciu, a produs îngrijorări la Bruxelles.

"Acum suntem pe ultimii, utlimii metri ai acestui maraton. Am avut un moment de teamă cu câteva luni în urmă, când am avut impresia că tot procesul va fi oprit sau își va schimba direcția. (...) Totul depinde de îndeplinirea recomandărilor din ultimul raport MCV, acestea sunt recomandări finale, nu le vom schimba, nu vom adăuga la ele, iar dacă Guvernul le va îndeplini, vom ajunge la închiderea MCV', a precizat Timmermans.

În acest context, vicepreședintele CE a subliniat că este important ca Parlamentul să sprijine măsurile de întărire a statului de drept și cele propuse de Guvern pentru îndeplinirea condiționalităților din MCV.

DOCUMENT Noi detalii despre cartea de identitate electronică: Noul buletin va fi accesat doar cu PIN de utilizator, ca un card bancar, și nu va conține istoricul medical CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi detalii despre cartea de identitate electronică: Noul buletin va fi accesat doar cu PIN de utilizator, ca un card bancar, și nu va conține istoricul medical

Timmermans a subliniat însă că, și după închiderea MCV, lupta împotriva corupției va fi continuată chiar de cetățenii români, cărora le-a adus laude sincere pentru atitudinea pe care o au acum în această privință.

"Am devenit tot mai convins că cei mai bun garanți ai continuării luptei împotiva corupției și ai consolidării statului de drept sunt chiar românii înșiși. Există un sentiment atât de puternic în societatea românească legat de faptul că este vorba de o luptă corectă și că românii doresc acest lucru și că doresc să continue. Sunt sigur că, odată ce recomandările vor fi îndeplinite, iar MCV va putea înceta, procesul de luptă înpotriva corupției va fi condus de voința cetățenilor români", a arătat Timmermans.

El a continuat acest adevărat laudatio​ și a subliniat că este vorba de o schimbare de mentalitate profundă.

"Știu această țară binișor, vin aici de peste 20 ani și îmi amintesc de vremurile în care atitudinea românilor, când se vorbea de lupta împotriva corupției, era mai degrabă cinică, în sensul că nu se va întâmpla niciodată. Acum atitudinea românilro este cu totul alta:  vrem să se întâmple, vom lupta să se întâmple, merităm acest lucru pentru că suntem europeni. Acesta este pentru mine un fapt care mă inspiră: românii nu fac acest lucru pentru că li se spune de la Bruxelles, că le recomandă Comisia Europeană, ci oamenii însăși spun: vrem acest lucru pentru noi, pentru copiii noștri, pentru țara noastră", a declarat vicepreședintele Comisiei.

Reacția Guvernului la proiectul de modificare a impozitării: Trebuie fundamentat pe studii de impact, iar măsurile - întâi temeinic explicate și apoi aplicate CITEȘTE ȘI Reacția Guvernului la proiectul de modificare a impozitării: Trebuie fundamentat pe studii de impact, iar măsurile - întâi temeinic explicate și apoi aplicate

Ultimul raport MCV subliniază că probleme esențiale identificate anterior de Comisia Europeană în relația cu autoritățile române nu au fost încă rezolvate, astfel încât Comisia transmite că nu poate concluziona acum că obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător.

Oficialii de la Bruxelles au arătat în raport că încheierea monitorizării MCV în timpul mandatului actualei Comisii depinde de celeritatea cu care România poate îndeplini, într-un mod ireversibil, recomandările și de evitarea măsurilor negative care pun sub semnul întrebării progresele realizate până în prezent. Ei arată că se impune adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor, pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție. De asemenea, Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniștrilor la perioada mandatului.

Comisia atenționat și asupra ordonanțelor de urgență privind grațierea și Codul Penal, avertizând explicit că modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate. 

Ordonanța care stabilea un prag pentru abuzul în serviciu și dezincrimina favorizarea infractorului de demnitari, cunoscută drept OUG 13, a fost abrogată de Guvern, după protestele masive ale cetățenilor din întreaga țară, care au avut loc timp de două săptămâni la începutul lunii februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
coruptie
lupta
romani
atitudine
comisia europeana
timermmans
mcv
guvern