Teodorovici: România va cere oficial în acest an încheierea unui nou acord cu FMI

Teodorovici: România va cere oficial în acest an încheierea unui nou acord cu FMI
scris 29 sep 2015

Romania va cere oficial, până la finele anului, încheierea unui nou acord financiar cu Fondul Monetar Internațional, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a declarat că negocierile pentru un nou program cu instituția financiară internațională se vor concentra pe implementarea reformelor structurale, și mai puțin pe țintele de deficit bugetar.

"Cu siguranță că vom solicita formal în acest an începerea negocierilor cu FMI pentru un nou acord. Acordul cu FMI poate fi încheiat și fără participarea Comisiei Europene, acolo sunt alte tipuri de înțelegeri", a afirmat Teodorovici marți, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Teodorovici estimează un deficit bugetar de 2,1% din PIB pentru 2016, fără impactul majorării salariale din sectorul public. Incluzând creșterile salariale, deficitul se va situa la sub 3%, a adăugat ministrul.

Potrivit reprezentanților FMI, instituția internațională este pregătită să discute și să analizeze o posibilă colaborare în continuare cu România, dacă va primi o solicitare de la autoritățile române.

"După data de 26 septembrie nu mai avem acord. Dacă vom primi o solicitare, suntem dispuși să discutăm și să analizăm", a afirmat recent reprezentatul rezident al FMI în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Acesta ar fi al patrulea acord pe care România îl încheie cu FMI.  

Înțelegerea actuală, cu o valoare totală de 5 miliarde de euro, a fost semnată în urmă cu doi ani și include fonduri de la UE și Banca Mondială. Programul standby expiră la finele lunii septembrie și nu va fi încheiat cu succes, după ce mai multe misiuni de evaluare au fost amânate, din cauza neînțelegerilor dintre instituțiile internaționale și autoritățile de la București pe tema deficitului bugetar și a privatizărilor companiilor de stat din domeniul energetic.

Acordul fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011. Programul din 2009 a avut o valoare totală de 20 de milliarde euro, din care 5 miliarde euro proveneau de la Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
teodorovici
fmi
acord