Teodorovici critică Ministerul Justiției pentru că blochează proiectele pe insolvență și Fondul Suveran. „Este o încercare de fugă de asumare a unor decizii. Între două deplasări și două evaluări, este greu să faci și un fond suveran”

Teodorovici critică Ministerul Justiției pentru că blochează proiectele pe insolvență și Fondul Suveran. „Este o încercare de fugă de asumare a unor decizii. Între două deplasări și două evaluări, este greu să faci și un fond suveran”
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 sep 2018

Ministerul Justiției blochează proiectul de modificare a legislației insolvenței, prezentat de Profit.ro aici, și proiectele de legislație pentru Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare, a acuzat astăzi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, adăugând, că, în opinia sa, comportamentul oficialilor de la Ministerul Justiției reprezintă „o încercare de fugă de asumare a unor decizii”. Dacă în cazul proiectului de modificare a legislației insolvenței Ministerul Justiției evită să acorde un aviz, în ce privește Fondul Suveran a blocat proiectul - în opinia ministrului - transmițând un volum foarte mare de informații.

Legea pentru înființarea Fondului Suveran, votată anul acesta de Parlament, a fost declarată neconstituțională, astfel că Guvernul și-a asumat ca până la finalul acestui an să stabilească noul cadru legislativ, care să țină cont de observațiile Curții Constituționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a prezentat în premieră proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, unul dintre argumentele care au stat la baza dărâmării Guvernului Grindeanu. Proiectul a fost elaborat de Mihai Tudose pe vremea când era ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu, dar nici când a ajuns prim-ministru Tudose nu l-a aprobat în Guvern.

De altfel, fostul premier Victor Ponta a susținut, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților, că Mihai Tudose, fost ministru al Economiei și prim-ministru, i-ar fi spus că nu a semnat proiectul Fondului pentru că nu vrea ”să ajungă la închisoare”.

Atât Sorin Grindeanu, cât și Mihai Tudose au fost schimbați de la conducerea Guvernului după un mandat foarte scurt.

Planul PSD - Ordonanțe de urgență pentru Legea Lobby-ului, Legea Societăților cu Capital Majoritar de Stat și înființarea Agenției Române pentru Investiții Strategice și Exporturi CITEȘTE ȘI Planul PSD - Ordonanțe de urgență pentru Legea Lobby-ului, Legea Societăților cu Capital Majoritar de Stat și înființarea Agenției Române pentru Investiții Strategice și Exporturi

„Asta am pregătit, o ordonanță de urgență pentru a avea un cadru general referitor la astfel de instrumente financiare, iar după aceea să fie o hotărâre de Guvern pentru Fondul Suveran. Un cadru general larg, după care să avem legislație secundară pentru a stabili cum ia naștere un astfel de instrument, în speță Fondul Suveran. Din păcate, aici am primit din partea Ministerului Justiției foarte multe, cred că mai multe informații decât a fost actul în sine. Nu înțeleg, modul de a ne asuma ca echipă guvernamentală anumite obiective, mai ales cum este Fondul Suveran de Investiții, foarte important. Rolul nostru ca miniștri este să fim preocupați ca echipele noastre să lucreze în aceeași direcție și nu să arătăm că suntem mai altfel decât ceilalți. Cu alte cuvinte, sunt dezamăgit că primesc de la Ministerul Justiției foarte multe aspecte, care mai de care  mai ... (În privința Fondului Suveran, n.r.) a fost o analiză în Parlament, s-a dat un vot”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

Guvernul trebuie să adopte în septembrie noul cadru legislativ, prin ordonanță de urgență, pentru a legifera ca un instrument precum Fondul Suveran să poată fi operațional.

Ministrul Finanțelor a afirmat că a avut o discuție cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar programul încărcat al acestuia reprezintă o problemă în relația dintre cele două ministere.

Datoria externă totală a României a crescut în primele șapte luni cu 4,1 miliarde euro, la 97,58 miliarde euro CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a României a crescut în primele șapte luni cu 4,1 miliarde euro, la 97,58 miliarde euro

„Am avut o discuție, dar dânsul a fost plecat într-o delegație, acum iar e plecat într-o delegație. Între două deplasări și două evaluări, este greu să faci și un fond suveran”, a declarat Eugen Teodorovici.

În ce privește proiectul de modificare a legislației insolvenței, ministrul Finanțelor a fost mai tranșant și a acuzat chiar o lipsă de asumare a răspunderii din partea Ministerului Justiției.

„La proiectul de modificare a legislației insolvenței am impresia că este o lipsă de dorință de asumare. Încerc de câteva zile să obțin un aviz din partea celor implicați pe lângă Finanțe, respectiv Ministerul Justiției și alții, dar tot timpul când să prinzi să iei semnătura, dispare semnatarul. Încep să cred că este o încercare de fugă de asumare a unor decizii. Repet încă o dată, acesta trebuie să fie atributul Ministerului de Finanțe, zona insolvenței, deci nu atributul Ministerului Justiției”, a declarat ministrul Finanțelor.

Proiectul privind modificarea legislației referitoare la insolvență a fost prezentat de Profit.ro în urmă cu o săptămână, dar nu a fost pus nici până în acest moment în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanțelor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul suveran
fondul suveran de investiții și dezvoltare
eugen teodorovici
ministerul finantelor
insolventa
lege insolventa
ministerul justitiei
tudorel toader