Tăriceanu cere Guvernului devansarea unor măsuri cuprise în Codul Fiscal din 2017 în 2016

Tăriceanu cere Guvernului devansarea unor măsuri cuprise în Codul Fiscal din 2017 în 2016
scris 29 sep 2015

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut premierului și ministrului Finanțelor Publice ca, în măsura în care indicatorii economici permit, să încerce să devanseze în 2016 o parte din măsurile cuprinse în Codul Fiscal cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2017.

"Suntem într-un moment în care putem face un bilanț. Noul Cod Fiscal a fost adoptat. Au fost multe discuții pe marginea Codului Fiscal și, din considerente de precauție, s-a hotărât decalarea termenului de introducere a unor măsuri de la 1 ianuarie 2017. L-am rugat pe primul ministru și pe Eugen (ministrul Finanțelor Publice - n.r.) să urmărim evoluția economiei și, în condițiile în care cifrele și indicatorii macroeconomici permit și dacă economia merge bine, să încercăm să devansăm măsurile anunțate pentru 2017 în 2016", a declarat, marți, președintele Senatului în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, în urma discuțiilor cu firmele din domeniul alimentar, se poate trage concluzia că introducerea cotei reduse de TVA în domeniu și-a făcut efectele într-o măsură spectaculoasă. "De aceea sunt convins că și măsurile complementare vor avea același impact de stimulare a economiei și de reducere a evaziunii fiscale", a mai spus Tăriceanu.

În opinia sa, investițiile încep să își revină iar consumul trebuie stimulat, "în ciuda celor care vor austeritate cu orice preț".

Președintele Senatului a încercat o paralelă între economia României și cea israeliană, susținând că țara se poate dezvolta foarte mult pe acest model, prin sprijinirea start-up-urilor și prin investiții în cercetare, dezvoltare, inovare. "Stăm foarte prost la capitolul inovare, cercetare tehnologică, cercetare. În lupta între firmele românești și cele străine suntem complet depășiți", a explicat Tăriceanu.

În acest sens, președintele Senatului a propus dezvoltarea unor centre de afaceri în principalele centre universitare, extinderea ajutorului de stat pentru firmele nou înființate și chiar înființarea unui fond de investiții public-privat pentru finanțarea afacerilor.

Printre măsurile amânate pentru 2017 prin noul Cod Fiscal, se numără eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supra-accizei la carburanți și reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Impozitul nu se aplică pentru dividendele plătite de o firmă alteia, dacă cea din urmă deține la prima mai mult de 10% din capitalul social pe o perioadă mai mare de 1 an. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
tariceanu
guvern