Angajații din companiile private au primit salarii mai mari cu aproximativ 14% în primele trei luni ale acestui an, față de primul trimestru al anului trecut, pe fondul creșterii economiei și a numărului de angajări.
Principalele companii care au oferit creșteri salariale sunt cele din industria echipamentelor electronice și hardware, produse și servicii tehnologice, producția de componente auto, industria pharma și sectorul medical.Și în ceea ce privește bonusurile oferite de către companii, primul trimestru din 2017 a adus o creștere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele luni din acest an, angajații au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6%.
“Criza forței de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creșterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile și-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenția sau atragerea angajaților, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanți”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree, care a redactat studiul.
Dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaților și alte tipuri de avantaje, cele mai întâlnite fiind tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii și cadouri pentru copii în zile speciale.
Primul trimestru din 2017 a însemnat și o creștere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajați, care au crescut cu peste 18%.
Indexul Smartree pentru primul trimestru mai arată și cum a evoluat numărul de angajați din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, per total pe piața muncii, în companiile private, în perioada menționată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%.
“Principalele industrii care au absorbit noii angajați în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar și retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiții din ce în ce mai mari pe piața din România, deschiderea de noi facilități de producție precum și cererea constantă pentru specialiștii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”, mai spune Adrian Stanciu.