Soarta programului de achiziții derulat de BCE ar putea fi hotărâtă săptămâna viitoare

Soarta programului de achiziții derulat de BCE ar putea fi hotărâtă săptămâna viitoare
scris 6 iun 2018

Banca Centrală Europeană (BCE) este așteptată să discute, la o întâlnire programată săptămâna viitoare, despre retragerea programului de achizții de obligațiuni din zona euro, în valoare lunară de 30 de miliarde de euro, potrivit unor oficiali ai instituției.

"Săptămâna viitoare, Consiuliul Guvernatorilor BCE va fi nevoit să discute dacă progresul de până acum a fost suficient pentru a justifica retragerea graduală a achizițiilor nete", a afirmat Peter Praet, economist șef al BCE, la o conferință în Berlin, citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News

Și președintele băncii centrale germane, Bundesbank, Jens Weidmann, a reiterat că programul de relaxare cantitativă va fi retras, cel mai probabil, până la finele anului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Weidmann este unul dintre oficialii BCE care a susținut, de-a lungul timpului, că "banii aruncați din elicopter" ("helicopter money") vor fi în final costisitori pentru statele din zona euro și, evident, pentru plătitorii de taxe.

Eurostat: România, cea mai mare creștere a comerțului cu amănuntul din UE CITEȘTE ȘI Eurostat: România, cea mai mare creștere a comerțului cu amănuntul din UE

"De ceva timp, participanții de pe piața financiară se așteaptă ca achizțiile de active să fie retrase până la finele anului 2018. În condițiile actuale, găsesc aceste așteptări din piață plauzibile", a declarat Weidmann, la aceeași conferință din Berlin.

Evoluția prețurilor de consum sprijină retragerea treptată a stimulilor monetari, astfel că analiștii anticipează o reducere a cumpărărilor de active în septembrie, urmată de retragerea completă a achizțiilor în luna decembrie.

Inflația anuală din zona euro a crescut la 1,9% luna aceasta, de la 1,2% în aprilie, potrivit datelor estimative publicate de Eurostat. Evoluția a fost dictată, în special, de prețurile la energie, care s-au majorat puternic, cu peste 6%. Inflația se apropie, astfel, de ținta Băncii Centrale Europene (BCE), de aproape 2%.

În octombrie anul trecut, BCE a decis să prelungească încă 9 luni achizițiile de obligațiuni din zona euro, menite să susțină inflația și creșterea economică, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele lui 2017, dar va continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
achizitii
obligatiuni
inflatie
zona euro
retragere
politica monetara
draghi
weidmann
berlin
relaxare cantitativa