Veniturile curente, din contribuții de asigurări, ale bugetului de pensii scad cu 1,55 miliarde lei, în timp ce subvenția, suma transferată de la bugetul de stat, trebuie mărită cu 1,42 miliarde lei, potrivit primei rectificări de buget din acest an, care arată că situația sistemului public de pensii este tot mai precară.
Conform bugetului aprobat la sfârșitul lui 2015 pentru 2016, cheltuielile bugetului de pensii erau prognozate la 52,5 miliarde lei. Doar 72,3% urma să se încaseze din contribuții, restul fiind transferat de bugetul de stat, adică din alte taxe și impozite sau din împrumuturi. În aceste cheltuieli nu sunt incluse cele cu pensiile speciale care se plătesc din bugetele altor ministere care au primit, la rândul lor, alocări suplimentare pentru acest an.
Așadar, la finele lui 2015, Finanțele anticipau că va fi nevoie de la bugetul de stat pentru pensii de încă 14,44 miliarde lei, ceea ce înseamnă o sumă mai mare decât tot deficitul bugetar estimat pentru 2015. Odată cu rectificarea, subvenția crește cu alte 1,42 miliarde lei.
La jumătatea lui 2016, bugetul de pensii avea cheltuieli de 25 miliarde lei, 17,8 miliarde lei fiind din contribuții, iar 7,4 miliarde lei primite de la bugetul de stat.
Începând din 2007, bugetul de pensii a avut nevoie de transferuri tot mai substanțiale de la bugetul de stat pentru că sumele încasate din contribuțiile de asigurări plătite de angajați și angajatori nu au mai putut asigura plata pensiilor. Situația sistemului de pensii este de un deceniu tot mai precară, cauzele fiind multiple, după cum Profitro a scris aici.
Potrivit proiectului de rectificare, veniturile bugetului de pensii scad din cauza reestimării contribuțiilor de asigurări sociale de stat (CAS) ca urmare a revizuirii impactului noilor măsuri legislative aplicate în anul 2016 și a unei ușoare tendințe de scădere a ritmului de colectare al acestor contribuții față de anul precedent, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul taie bugetele Transporturilor, Agriculturii, Culturii, Administrației Publice și Dezvoltării RegionalePrincipalele măsuri legislative cu impact negativ asupra contribuțiilor de asigurări sociale de stat se referă la:
- anularea plății contribuțiilor de asigurări sociale de stat, datorate bugetului de asigurări sociale de stat, de angajatori și asigurați pentru personalul militar;
- introducerea posibilității de opțiune, în cazul persoanelor fizice ce desfășoară activități independente, la plata cotei de contribuție individuală de 10,5%, față de anii precedenți când plata se făcea la nivelul cotei integrale de contribuție de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă de 26,3% concomitent cu modificarea bazei de calcul a contribuției la nivelul venitului realizat cu efectuarea de plăți anticipate reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, față de nivelul declarat existent în anii precedenți;
- creșterea cu 0,1 puncte procentuale a contribuției la fondul de pensii administrat privat.
Totodată, sunt diminuate cheltuielile bugetului asigurărilor pentru șomaj aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 189,5 milioane lei, în principal, ca urmare a scăderii cu 10 mii de persoane a numărului mediu de șomeri indemnizați pe primele luni din 2016. Prin urmare, sistemul asigurărilor pentru șomaj are un excedent majorat cu 206 milioane lei.