Salariile pentru care românii refuză să lucreze pe litoral. Patronate: „Muncesc puțin și vor bani mulți”

Salariile pentru care românii refuză să lucreze pe litoral. Patronate: „Muncesc puțin și vor bani mulți”
scris 27 mai 2022

Cu puțin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confruntă cu criza forței de muncă. De 20.000 de angajați ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit președintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan.

Mediul online este plin cu anunțuri de angajare pe litoral. Se caută personal pentru toate activitățile: cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari, recepționeri, îngrijitori, electricieni, instalatori și multe altele. Salariile, spun patronii, sunt mai mari ca în ceilalți ani, deși ele nu reflectă pregătirea angajaților, scrie Adevarul.   

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Angajații s-au învățat să muncească puțin și să primească salarii mari. Salariul nu mai este contravaloarea muncii prestate, ci este contravaloarea nevoilor și așteptărilor angajatului. Vin generațiile noi care nu au fost bine pregătite nu sunt competenți și pentru munca pe care o făcea unul competent înainte acum trebuie să angajezi doi, dar salariile trebuie să fie la nivelul unui angajat bine pregătit. Este trist că nu realizează cât de incompetenți sunt”, spune Dragoș Răducan.

O cameristă primește pe litoral un salariu care poate pleca de la 2.500 de lei net, un ospătar este plătit cu 3.000 de lei, iar un bucătar poate câștiga lunar aproximativ 5.000 de lei. Angajatorii spun că oferă contracte de muncă, spații de cazare pentru cei care vin din alte localități, transport și masă. Cu toate acestea, oamenii nu vin să se angajeze pentru câteva luni.   

Criza forței de muncă de pe litoral este „mai mare ca în orice an”, spun patronatele. Mulți angajați au părăsit acest sector în anii 2020 și 2021 când, din cauza pandemiei, turismul a trecut prin perioade în care a fost închis total, iar muncitorii au migrat către alte domenii de activitate.

„Patroni țepari” vs. „angajați incompetenți”  

Dacă patronatele spun că angajații sunt „incompetenți” cu pretenții de a primi salarii mari, de partea cealaltă, potențialii angajați susțin că unii patroni sunt „țepari” atunci când plătesc salariile, că nu respectă programul și volumul de muncă.  

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Anunțurile postate de diferiți angajatori de pe litoral adună zeci de comentarii. Unele persoane întreabă despre condițiile de muncă, despre salariu sau locație. Alții, în schimb, vorbesc despre ceea ce-i determină să nu-și mai dorească să lucreze pe litoral. „Aveți grijă cu unii patroni, că iau pielea de pe voi. Au plecat tineri fără bani și flămânzi. Cereți banii la sfârșitul zilei. Sau, dacă vă angajează, să vă dea contractul la semnat. Informați-vă”, spune o persoană.

„Și eu lucrez pe litoral de trei ani. Puneți adolescenții la lucru câte 14-16 ore pe zi, îi munciți ca pe hoții de cai și le vorbiți urât. Condițiile de cazare sunt josnice și la finalul lunii, când ceri banii, iți dă și un șut in fund”, spune o doamnă care lucrează pe litoral.  

„Grijă mare. Sunt patroni țepari. Programul este de 14-17 ore/zi. Puțini rezistă până la finalul sezonului. Dacă nu poți rezista până la final, îți dau salariu minim pe economie”, spune o altă persoană.   

„Mulți angajați vor spune că nu sunt sclavi. Eu nu cunosc proprietari de sclavi pe litoral, dar este această solicitare a angajatorului: angajatul să muncească competent și cu simț de răspundere”, explică președintele FPTR.  

Soluțiile angajatorilor  

Confruntându-se cu această criză a forței de muncă, patronii de pe litoral au recurs deja la soluția aducerii de angajați din țări non-UE și vor apela și în continuare la astfel de persoane. Doar că procedurile sunt greoaie și durează foarte mult până când ei ajung în România.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Dragoș Răducan spune că nici acești angajați aduși din alte țări nu sunt pregătiți, iar după câteva luni „se românizează” și încep să plece de la un angajator la altul pentru câțiva lei în plus.  

„Dacă nu găsesc angajați, va exista, probabil, un proces de canibalizare între angajatori: se vor da salarii din ce în ce mai mari în încercarea de a atrage angajații de la alte hoteluri sau restaurante. Această creștere a salariilor nu reflectă competența sau calitatea”, spune președintele FPTR.

AJOFM: 800 de locuri, 180 de doritori  

La finalul săptămânii trecute a fost organizată o Bursă a locurilor de muncă în județul Constanța. Patronii au venit cu 800 de posturi pentru job-uri pe litoral, dintre care 56 au fost ocupate pe loc, iar 120 de persoane urmează să meargă la interviuri.   

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

Adelina Vlad, directoarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, spune că cei care doreau sa se angajeze pe litoral au făcut-o până acum. „Fiind la final de mai, când activitatea în turism este deja deschisă, prezența a fost mulțumitoare. Mulți sunt angajați din luna aprilie, dinainte de ziua de 1 mai. Atunci am avut circa 900 de angajări, cele mai multe în domeniul turismului.”

Nici refugiații ucraineni nu sunt o soluție deoarece majoritatea dintre ei sunt oameni cu studii superioare, care stau în România în speranța că se vor întoarce repede acasă. Foarte puțini s-au angajat pe litoral, arată patronatele din turism.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
litoral