România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește nivelul de dezvoltare al industriilor dominate de profesiile liberale, indiferent dacă este vorba despre ponderea profesioniștilor liberali în total persoane auto-angajate sau ponderea persoanelor din sectorul profesiilor liberale în total forță de muncă, a declarat, joi, vicepreședintele Patronatului Serviciilor Private din România (PSPR), Andreea Bunea.
Potrivit acesteia, România ocupă ultimele locuri în UE chiar și în privința valorii adăugate brute pe care o generează profesiile liberale.
"La modul general constatăm derapaje mari în ceea ce privește proliferarea formelor flexibile de angajare. Astfel, România se află la jumătate față de Uniunea Europeană. Aici ne referim la forma de angajare: de tip part time sau angajare temporară", a menționat Bunea.
În opinia reprezentantului Patronatului Serviciilor Private din România, această stare de fapt nu este cauzată de probleme de reglementare sau de statut al profesiilor liberale, ci mai degrabă de ineficiența și caracterul restrictiv al politicilor publice aplicate acestui sector.
Vicepreședintele PSPR susține că, din punct de vedere fiscal și al relațiilor de muncă, nu se oferă facilități pentru antreprenoriatul individual și, totodată, "se ridică obstacole semnificative în înființarea și dezvoltarea start-up-urilor în industriile dominate de profesiile liberale".
"Considerăm că este necesar ca România să își armonizeze politicile publice cu cele europene", a mai spus Bunea.
La rândul său, președintele Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR), Emilian Radu, a declarat că dorește să atragă atenția autorităților din România asupra riscului dereglementării din zona profesiilor liberale, risc ce se manifestă deja la nivel european și care ar putea ajunge și în România.
Președintele UPLR a explicat că dereglementarea înseamnă că persoanele care nu sunt calificate profesional își pot desfășura activitatea în zona profesiilor liberale, deși nu sunt sub controlul unui statut, al unui control deontologic, a unor organe de sancțiune disciplinară, care nu vor avea eventual obligația să aibă o poliță de asigurare.
"Toate acestea nu pot decât să afecteze calitatea serviciilor profesiilor liberale reglementate, care este esențială. Competiția ar trebui să fie pe calitate, nu pe profit. Motivarea dereglementării a fost aceea de absorbție masivă a șomajului, care este o motivație falsă. Trebuie să se aibă în vedere și consecințele asupra celor care sunt deja în domeniu. O concurență de tipul celei comerciale sau industriale nu își are locul în zona profesiilor liberale", a subliniat președintele UPLR.
Sursa: Agerpres