România a primit fonduri externe nerambursabile din 2007, când s-a alăturat Uniunii Europene (UE) și a semnat acordul privind Spațiul Economic European (SEE), și până în 2014, de peste 404 milioane de euro în cadrul granturilor SEE și norvegiene, urmând ca, până în 2020, România să beneficieze de o finanțare de 502,5 milioane de euro, au anunțat, marți, reprezentanții Ambasadei Norvegiei și ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAP), în cadrul unei conferințe de presă.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Norvegiei, Islandei și Principatului Liechtenstein la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la întărirea relațiilor bilatelare cu cele 15 state din Europa Centrală și de Est și din zona baltică, scrie News.ro.
Peste 800 de proiecte au fost finalizate în cadrul Granturilor SEE și norvegiene, până în aprilie 2017, în domenii precum sprijinirea afacerilor ecologice, cercetare, justiție și afaceri interne, reducerea sărăciei și incluziune socială.
CITEȘTE ȘI Acțiunile a cinci companii tehnologice sunt la originea a 75% din declinul indicelui Nasdaq din ultima săptămână“Banii care au fost utlizați în acest mecanism au condus la multe realizări în toate domeniile. (…) În 2014-2021 o să avem aproape un miliard de euro care se adaugă celor 33 de milarde de euro, bani veniți din partea Uniunii Europene prin cei doi piloni: Fondul de Coeziune - Fondul Social European și Politica Agricolă Comună. Pentru 2014-2021 sectoarele importante de activitate către care ne îndreptăm atenția sunt educația, sănătatea, cercetare,(…) de asemenea mediul de afaceri, combatea sărăciei și promovarea incluziunii sociale”, a declarat în cadrul conferinței de presă, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
România este cel de-al doilea stat beneficiar, ca mărime a investiției. România a beneficiat de finanțare din fonduri externe până acum în două etape: 2007-2009 (98,5 milioane de euro) și 2009-2014 (306 milioane de euro). Pentru perioada 2014-2020, România va putea accesa fonduri în valoare de 502,5 milioane de euro din granturi SEE și norvegiene, astfel că, până în 2020, România ar putea ajunge în total la finanțări în valoare de 906 milioane de euro.
Granturile SEE și norvegiene alocate pentru 2014-2020 vizează domenii precum dezvoltarea afacerilor, cercetare, sănătate publică, dezvoltarea locală și reducerea sărăciei, energie regenerabilă, mediu, antreprenoriat cultural, societate civilă, justiție și afaceri interne.
“Granturile SEE și norvegiene au ca obiectiv reducerea disparităților economice și sociale în Europa și întărirea realțiilor bilaterale cu România și alte state din regiune. Rezultatele cooperării noastre sunt încurajatoare: întreprinderile care au primit finanțare au devenit mai competitive și au fost create noi locuri de muncă”, a afirmat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg.