Rata șomajului în SUA a atins 14,7% în aprilie, fiind de peste trei ori mai mare față de luna precedntă, arată datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii. Un nivel atât de ridicat al șomajului în Statele Unite nu a mai fost atins de la finele Marii Depresiuni Economice.
În martie, rata șomajului era de 4,4%, iar în februarie, înainte de declanșarea pandemiei, aceasta se situa la minimul ultimei jumătăți de socol, de 3,5%.
Potrivit raportului publicat de Departamentul Muncii, economia americană a pierdut, în aprilie, 20,5 milioane de locuri de muncă din sectorul privat, cifrele fiind în linie cu estimările publicate miercuri de ADP Research.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Surpriză: Sandero a fost al doilea cel mai vândut din lume, anul trecut, în clasa lui
Locurile de muncă desființate în aprilie depășesec cele 8,7 milioane de posturi de concedieri din perioada celei mai recente crize economice. În octombrie 2009, rata șomajului se situa la 10%, semnificativ sub nivelul din aprilie.
Rata șomajului nu a mai depășit nivelul actual din 1933 (când se situa la circa 25%), înainte ca Guvernul american să înceapă publicarea buletinelor statistice oficiale, notează New York Times.
După Al Doilea Război Mondial, cea mai mare rată a șomajului, de 10,8%, a fost atinsă în noiembrie 1982, potrivit Reuters.
Piața americană a muncii a scăzut, în martie, pentru prima dată după o perioadă record de creșteri, de 113 luni. Astfel, economia americană a pierdut 701.000 de locuri de muncă în martie, cel mai mare declin în 11 ani. Totuși, datele oficiale din martie nu au reflectat decât parțial efectul pandemiei, având în vedere că raportul se bazează pe un sondaj efectuat în primele două săptămâni ale lunii respective.
Până în martie, piața americană a muncii a crescut lună de lună începând cu octombrie 2010, cel mai lung șir de creșteri din istorie.