Senatorii li deputații PSD au reușit, marți, să majoreze, în comisiile reunite de buget și finanțe ale Parlamentului, de două ori și jumătate, de la 10 la 25 miliarde de lei, sumele care pot fi contractate din Trezorerie pentru finanțarea proiectelor din Fondul de Dezvoltare și Investiții. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a aflat la fața locului de intenția parlamentarilor PSD și a arătat că nu poate formula un punct de vedere, având în vedere că nu cunoaște care sunt în prezent disponibilitățile Trezoreriei.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
În acest sens, 21 de parlamentari PSD au aprobat, în comisiile de specialitate reunite, un amendament la ordonanța primei recitifcări bugetare, din luna august. Parlamentarii USR și PNL s-au opus proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui subliniind că noile alocări vor majora considerabil deficitul bugetar, în mare pericol de a depăși limita de 3%.
Modificarea adusă rectificării bugetare mai trebuie aprobată și de plenul legislativului.
Astfel, conform amendamentului propus și adoptat de majoritatea PSD, plafonul de contractare din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului, la solicitarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții, va crește de la 10 miliarde lei la 25 miliarde lei.
Totodată, în cadrul noului plafon, limita de tragere acordată din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului va crește de la 300 milioane lei la 500 milioane lei.
Întrebat dacă susține o astfel de modificare a proiecției bugetare pe anul curent, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gyorgy Attila, a arătat că nu poate exprima un punct de vedere pentru că nu știe care sunt disponibilitățile actuale Trezoreriei și ar trebuie să își întrebe colegii din minister.
Majrotitatea parlamentară justifică majorarea fondurilor prin faptul că, până în prezent, s-au depus circa 3.600 de proiecte de finanțare din Fondul de Dezvoltare și Investiții, din care s-a prelucrat un număr de 2.496 proiecte, având o valoare solicitată la finanțare de 45,1 miliarde lei.
Ponderea principală în domeniul prioritar principal o deține infrastructura (58%), urmată de energie-gaze (19%) naturale și apă-canalizare (17%).
CITEȘTE ȘI Aviz final pentru o nouă obligație impusă producătorilor și comercianților: Limită de acizi grași în alimente”Având în vedere interesul deosebit pentru acest program guvernamental, propunem majorarea plafonului de contractare la 25 miliarde lei. Cele mai multe dintre proiectele depuse au deja autorizație de construire și pot efectua lucrări încă din acest an. Ca urmare, propunem majorarea plafonului de tragere, corespunzator plafonului de contractare propus, la 500 milioane lei”, arată parlamentarii PSD.
Săptămâna trecută, Guvernul a decis alocarea autorităților locale a 1,4 miliarde lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru diverse capitole de cheltuieli.