Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Cererea de credite IMM Invest, de peste 65 mld. lei, a depășit cu mult plafonul. Șeful FNGCIMM dă asigurări că IFN-urile care au aplicat nu vor putea plasa mai departe bani către clienți lor

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Cererea de credite IMM Invest, de peste 65 mld. lei, a depășit cu mult plafonul. Șeful FNGCIMM dă asigurări că IFN-urile care au aplicat nu vor putea plasa mai departe bani către clienți lor
scris 7 mai 2020

Programul cu garanții de stat IMM Invest a atras un interes foarte ridicat din partea firmelor, arată datele prezentate de directorul Fondului de Garantare Dumitru Nancu, în cadrul emisiunii Profit LIVE de miercuri. Aproape 46.000 de întreprinderi mici și mijlocii au depus cereri de finanțare și peste 30.000 de solicitări au fost deja trimise la bănci. Firmele au cerut finanțare cu mult peste plafon și au depășit jumătate din soldul împrumuturilor în derulare.

Băncile au început deja să acorde creditele garantate de stat în proporție de 80 sau 90% în funcție de tipul finanțării. Mult mai multe împrumuturi vor intra în contul firmelor în perioada următoare, având în vedere că cererile aprobate de bănci sunt încărcate deja în platformă, explică directorul FNGCIMM, instituția care oferă garanțiile în numele statului.

Urmărește-ne și pe Google News

Până marți seara erau depuse cereri de finanțare de 45.949 de întreprinderi mici și mijlocii pe site-ul IMM Invest, iar 30.713 cereri au fost transmise la bancă, a arătat Nancu la emisiunea Profit Live.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primul credit IMM Invest, acordat de Banca Românească pentru Rexton Grup din Ploiești. Firma va produce măști și combinezoane de protecție CITEȘTE ȘI Primul credit IMM Invest, acordat de Banca Românească pentru Rexton Grup din Ploiești. Firma va produce măști și combinezoane de protecție

“Toate aceste IMM oferă 600.000 de locuri de muncă, sperăm și suntem siguri că o să fie salvate prin acest program”, spune Nancu.

Programul prevede subvenționarea dobânzii până la finele anului de la buget. Comisia Europeană arată că un astfel de ajutor de stat poate fi acordat, în condițiile pandemie COVID-19, doar întreprinderilor a căror lichiditate este afectată. În cazul indemnizației de șomaj tehnic sau a altor facilități, de pildă, statul a cerut firmelor să obțină un certificat de urgență, însă această obligație nu există pentru IMM Invest.

“Ne-am asumat în fața Comisiei Europene că nu putem să trimitem 40.000 de firme peste Ministerul Economiei să ceară certificatul. Nu e nevoie să punem oamenii pe drumuri câtă vreme vedem toți indicatorii financiari”, explică Nancu.

Directorul FNGCIMM spune că nu se aplică principiul "toxic" primul venit, primul servit. Dar o departajare tot va trebui făcută, pentru că banii nu ajung pentru toată lumea.

Până acum firmele au cerut 19,4 miliarde de lei în capital de lucru și 46 de miliarde de lei pentru investiții, sumă ce corespunde unei cote de 6,4% din produsul intern brut și e peste jumătate din soldul creditului acordat societăților nefinanciare de 118,3 miliarde de lei la finele lunii martie.

Solicitările depășesc cu mult și plafonul de garanții de 15 miliarde de lei al programului, din care băncile pot acorda credite de cel mult 18 miliarde de lei.

“Majoritatea întreprinderilor au bifat maxim. Cifra finală va veni de la bancă”, explică Nancu.

Finanțarea este de până la 5 milioane de lei pentru liniile de credit și 10 milioane de lei pentru investiții, dar nu mai mult de un sfert din cifra de afaceri din anul precedent.

Aplicațiile pentru creditele garantate de stat sunt urcate în platforma IMM Invest, unde FNGCIMM poate cere lămuriri, apoi sunt transmise la bancă, care mai apoi, în cazul în care decide să acorde creditul, trebuie să obțină aprobarea finală de la Fondul de Garantare – care verifică din nou criteriile de eligibilitate verificate deja de bancă dar și dacă poate fi acordată garanția și ajutorul de stat, inclusiv din punct de vedere al normelor de cunoaștere a clientelei, explică Nancu.

După dimensiune, cele mai multe companii care cer credite sunt microîntreprinderi (71%), mici (23%) țo mijlocii.

Cele mai multe firme care au aplicat sunt din domeniul transporturilor (2.750), construcțiilor (2.175), restaurantelor (1.990), urmate apoi de serviceuri auto și comercianți.

În program au aplicat și instituții financiare nebancare ce acordă credite populației. Nancu dă asigurări că IFN nu vor putea utiliza banii obținuți cu dobândă 0 de la stat pentru a-i plasa mai departe către clientelă.

“Un IFN este eligibil că este IMM, când se duce la bancă are cele două facilități: capital de lucru și investiție. Vă dați seama că nu poate accesa să ia credit ca să-i dea mai departe alt credit. Poate să ia bani să plătească salariile, să plătească dările la stat, să-și ia un sediu. Nu poate ca pe obiectul de activitate să-i dea mai departe. E ca și cum statul ar da bani băncilor ca să-i dea mai departe credit”, explică directorul Fondului de Garantare.

Fondul a respins și 71 de cereri din partea firmelor pentru că acestea erau prea mari ca dimensiune. Întreprinderile trebuie să aibă un număr mai mic de 250 de salariați, cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau active totale care nu depășesc 43 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
credite