Profit.Energy.Forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale. ANUNȚ Cu cât se vor scumpi facturile celor care nu au făcut acest lucru

Profit.Energy.Forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale. ANUNȚ Cu cât se vor scumpi facturile celor care nu au făcut acest lucru
scris 28 iun 2021

Mai mult de jumătate dintre consumatorii finali de energie electrică au optat deja pentru un furnizor concurențial la 6 luni de la liberalizarea pieței, iar cei care nu au făcut încă acest lucru mai pot evita scumpirile de la 1 iulie, în piață existând oferte avantajoase atât la gaze naturale, cât și la energie electrică, a declarat vicepreședintele Autorități Naționale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit Energy.forum - Energia post-coronavirus.

Videoconferința Profit Energy.forum este organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Hidroelectrica și Grup Servicii Petroliere, fiind transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

“Eliminarea prețurilor reglementate s-a făcut la 1 ianuarie. La acest moment, din cei 8,9 milioane de clienți casnici, circa 3 milioane erau în piața concurențială, deci o treime dintre clienți aveau un contract concurențial. După cinci luni, la sfârșitul lunii mai, alți 1,3 milioane de consumatori au semnat un contract concurențial, deci am ajuns la un procent de 48%. Avem o medie de circa 200-250.000 de contracte noi încheitate în fiecare lună, deci la sfârșitul lunii iunie vom avea peste jumătate din consumatorii casnici de energie electrică cu un contract concurențial semnat”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește piața gazelor naturale, situația este similară, din 4 milioane de consumatori, 600 erau deja pe piața consurențială, iar alți 1,5 milioane au semnat după momentul liberalizării de la mijlocul anului trecut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De altfel, scumpirile de la 1 iulie sunt mai semnificative la gaze decât la electricitate. În cazul E.On și Engie, care controlează 90% din piață, creșterile vor fi între 13% și 25%.

În ceea ce-i privește pe ceilalți furnizori de gaze, unul dintre aceștia a anunțat chiar o scădere de 2%, în timp ce altul a anunțat o majorare de 50% a prețului, rezultând o medie de 17%.

Oficialul ANRE a mai precizat și cu cât se vor scumpi facturile finale în cazul celor patru principali furnizori de electricitate din România: Enel, Electrică, CEZ și E.ON.

Profit.Energy.Forum - Havrileț: Ringul sectorului energetic, vizat de fonduri de investiții nemaiîntâlnite până acum CITEȘTE ȘI Profit.Energy.Forum - Havrileț: Ringul sectorului energetic, vizat de fonduri de investiții nemaiîntâlnite până acum

“Așa cum evoluează și prețurile din piața angro, și cele din piața cu amănuntul pentru consumatorii casnici sunt în creștere. La cei patru furnizori de ultimă instanță, creșterile pentru energia activă sunt undeva între 3% și 13%, ceea ce conduce la o creștere a facturii cu până la 7%”, a mai explicat oficialul ANRE.

În opinia lui Nagy-Bege, există rațiuni obiective de creștere a prețurilor. În cazul gazelor naturale, dacă anul trecut prețurile pe piața angro erau de 50 de lei/MWh, în prezent se semnează contracte de 120 de lei/MWh pentru vară și de 140-150 de lei/MWh pentru iarna.

“Nu este o situație specifică României, ci întregii Europe și chiar peste tot în lume în cazul gazului natural”, explică Nagy-Bege, adăugând că economiile au repornit ceea ce a impulsionat creșterea cererii.

“Pe plan local, dacă vorbim de energia electrică, încă din 2019 avem deficit de producție. Din 2019 am devenit importator net și deficitul se manifestă din ce în ce mai acut", a precizat oficialul ANRE.

În plus, România, ca orice stat membru UE, și-a asumat decarbonizarea, iar evoluția cotațiilor CO2, de la 10 euro în 2018 la 50 euro în prezent, se face simțită în preț.

“Chiar dacă spunem că prețul energiei electrice e mare în toată Europa, există o diferență în cazul consumatorilor europeni. Sunt state (Portugalia, Spania, Irlanda, Germania) care au susținut de 20 de ani energia regenerabilă, nu de 5 ani, precum am făcut-o noi. Toate aceste state au folosit contracte de diferență, ceea ce face ca în prezent producătorii să plătească diferența, iar statul sau chiar consumatorii să o încaseze”, a precizat vicepreședintele ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
liberalizare
energie
gaze
scumpiri