Reticența fermierilor față de formele de asociere, care le aminteau de cooperativele comuniste, s-a diminuat, iar dacă în urmă cu câțiva ani media suprafeței pentru o exploatație agricolă era de 3 hectare, acum această medie a ajuns la 10 hectare, astfel încât limita de eligibilitate de un hectar pentru subvenții ar trebui ridicată, au subliniat participanții la Profit Agribusiness Forum.
”Printre fermieri s-a estompat atitudinea față de așa-numitele cooperative – ”Nu vrem să ne întoarcem la cooperative!” -, iar acum fermierii înțeleg importanța asocierii. Asocierea este esențială pentru competitivitate, dar și pentru accesul la finanțare, pentru că asocierea e o condiție pentru obținerea acesteia”, a arătat șeful Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală din Ministerul Agriculturii, Mihai Herciu.
Mai mult, directorul general adjunct al APIA, Paul Eduard Kmen, a arătat că probabil limita de minimum un hectar pentru ca o fermă să primească subvenții ar trebui ridicată, deoarece dacă doar în urmă cu câțiva ani media unei exploatații agricole era de 3 hectare, acum această media a ajuns la 10 hectare.
Conferința a fost organizată cu sprijinul Carrefour, CEC Bank și Monsanto, cărora le mulțumim pentru participare
În cadrul discuțiilor a fost amintit și faptul că mari retaileri precum Carrefour încurajează în prezent asocierea micilor producători, un exemplu în acest sens fiind proiectul în care lucrează direct cu producătorii autohtoni de fructe și legume, în încercarea de a evita distribuitorii și de a scurta timpul în care produsele ajung pe rafturi.
La nivelul marilor producători, proprietarul Somalex, Alexandru Gheorghe, membru LAPAR, a subliniat faptul că asociațiile acestora au mai mult o reprezentativitate de natură patronală, fără a exista relații economice sau comerciale integrate între membrii unei asociații de mari producători.
La rândul său, președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), Gheorghe Vlad, a subliniat că Guvernul ar trebui să vină cu o nouă politică privind cooperativele, inclusiv sub aspect fiscal.
Participanții la forum au remarcat totodată că sunt foarte importante informarea și educarea populației din mediul rural, care trebuie convinsă că o familie poate obține mai mult printr-o asociere de producție cu câteva hectare decât din simpla dare în arendă a suprafeței respective.