Producția industrială a scăzut în T1, dar a crescut în martie

Producția industrială a scăzut în T1, dar a crescut în martie
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2024

Producția industrială a scăzut cu 2,7% ca serie brută și cu 0,9% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele trei luni ale anului, față de perioada similară a anului trecut, informează Institutul Național de Statistică (INS).

”În perioada 1.I – 31.III.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2023, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 2,7%, ca urmare a scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-2,7%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,6%) și industria extractivă (-2,3%), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Zero venituri din digitalizare și în aprilie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zero venituri din digitalizare și în aprilie
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.III.2024, comparativ cu perioada 1.I – 31.III.2023, a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-3%), industria extractivă (-2,1%) și industria prelucrătoare (-0,6%).

În luna martie 2024, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 8,1%, ca efect al creșterilor industriei prelucrătoare (+9,3%) și industriei extractive (+8%).

Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 0,1%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mare față de luna precedentă cu 3,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+5%) și producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+1%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%.

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 4,2%, din cauza scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-4,6%), industria extractivă (-2,1%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-1,8%).

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 2,8%.

Industria prelucrătoare a crescut cu 3,7%, în timp ce industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1,6%, respectiv cu 1,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins