Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în Guvernul Boc și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, are prima reacție din mediul politic la mesajul de stabilitate fiscală transmis ieri de Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, admițând că România are nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil și susținând că el va fi un președinte pro-business.
El spune că nu va promulga nicio lege care nu oferă predictibilitate oamenilor de afaceri, iar politica fiscală va fi ghidată de principiile de bun-simț de mai jos, sistematizate de Gabriel Biriș, aflat în echipa sa:
1. Sarcina fiscală justă și echitabilă
Impozitele și contribuțiile sociale obligatorii trebuie stabilite în mod rezonabil, ținând cont doar de mărimea veniturilor și nu de tipul acestora, fără excepții și privilegii. Legislația fiscală trebuie să încurajeze munca eficientă și investițiile.
Cota unică de impozitare – aceeași pentru profiturile companiilor și pentru veniturile persoanelor rezidente în România, asigură sarcina fiscală justă și echitabilă, încurajează munca eficientă, este simplu de înțeles și administrat. Principiul cotei unice trebuie întărit!
2. Toleranță zero la evaziune
Legislația trebuie să descurajeze practicile ilicite și să elimine oportunitățile de fraudă create prin lege!
3. Stimul pentru investiții
Investitorii trebuie stimulați să investească prin crearea unui regim fiscal stabil și predictibil care să permită recuperarea investițiilor, evitarea dublei impuneri și impozitarea corectă a profiturilor, atât pentru companiile medii și mari, cât și pentru microîntreprinderi.
Vor fi revizuite declarațiile fiscale si eliminate cele inutile, cu scopul de a reduce cheltuielile de conformare. Rolul ANAF în îndrumarea contribuabililor va fi crescut, inclusiv prin operaționalizarea procedurilor de emitere a SFIA (soluții fiscale individuale anticipate, obligatorii pentru inspecția fiscală) și scurtarea termenului de răspuns la maxim 15 zile.
Banii investitorilor nu trebuie blocați de către stat! Revizuim legislația ce generează cereri de rambursare de impozite si contribuții astfel încât numărul acestora să fie redus drastic. Orice sumă datorată de către stat contribuabililor va putea fi compensată cu impozite si contribuții pe care contribuabilul le datorează statului.
4. Informatizare cu sens/digitalizare orientată spre rezultate
Digitalizarea trebuie să aducă beneficii reale pentru toți cei implicați și nu doar costuri suplimentare pentru contribuabili și ANAF! Procesul de informatizare trebuie să reducă eforturile de declarare și conformare voluntară ale contribuabililor, dar și de a eficientiza procesul de administrare fiscală.
De multe ori omul de afaceri a fost întrebat ce-i trebuie unui patron ca să aibă succes. „Tuturor le spun: încrederea! Nu există țară în Europa o altă țară care să fi crescut cât noi. De la o sărăcie evidentă acum 20 de ani, am ajuns să depășim Grecia, Bulgaria, Polonia ca PIB/capita. Și cu toate astea noi nu suntem optimiști! Ce ne trebuie toate războaiele astea într-un pahar cu apă, scandaluri de toate felurile, politicieni care-și cară pumni în cap și picioare în spate? Ne trebuie optimism pentru a merge înainte. Pentru că mersul ăsta înainte nu e dat de la sine, e un drept pentru care trebuie să luptăm”, a mai explicat Șucu.
CITEȘTE ȘI Piața auto din România începe anul cu scădere. Vânzările Tesla s-au prăbușit, Dacia Spring a reînceput să creascăÎn opinia sa, cei care au făcut posibil miracolul economic românesc a fost realizat de „Cei 4 milioane de români care lucrează în privat și trei milioane de români care lucrează în afara țării, cu remiteri pentru cei de acasă.”, arată Hotnews.ro
Șucu a lăudat cota unică, pe care a descris-o ca fiind „un sistem simplu de impozitare care funcționează”. „Când complici lucrurile simple el funcționează mai prost”, a mai spus joi omul de afaceri.
Șucu a dat exemple din firmele lui pe când în România opera impozitul progresiv dar oamenii rămâneau cu mai puțini bani în mână: „Noi ne bazăm pe colegi care vor să muncească și să facă bani. Să-și ia o mașină, o casă, să trăiască cât mai bine. Și avem nevoie de o relație între productivitate și bani. Dacă un om e de două ori mai productiv decât altul, trebuie plătit de două ori mai mult.
Când eram pe impozitare progresivă și aveam la poartă camioanele care trebuiau să plece în Franța, mă rugam de oameni să le încarce, să lucreze suplimentar, numai că acei bani suplimentari pe care-i luau erau taxați mai mult prin impozitul progresiv iar în mână muncitorii luau mai puțin”.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, închide în România. Mesaj către cliențiAntreprenorii și mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil, capabil să asigure prosperitate pe termen mediu și lung. „Studiul arătă că menținerea cotei unice de impozitare a avut efecte benefice asupra creșterii economice, contribuind la reducerea inegalităților sociale și a economiei informale și la consolidarea clasei de mijloc. Cu o povară fiscală de peste 40% pentru taxarea muncii în România, orice creștere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetățenilor, a consumului și implicit a PIB-ului. Deficitul bugetar nu își are rezolvarea în creșterile de taxe, și cu atât mai puțin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice de eficientizare a administrației de stat și a colectării taxelor”, a mai adăugat omul de afaceri.
Confederația Concordia reprezintă o treime din PIB-ul României și este singura confederație reprezentativă a României. „În ceea ce privește banii pe care îi plătim către buget, nu numai că avem dreptul, avem obligația să ne implicăm. Nu mergem cu presupuneri. Cerem studii clare care nu pot fi contestate și mergem cu aceste studii și le punem pe masă”, a conchis Șucu.