Prețurile de consum din SUA au înregistrat în august cea mai mare creștere din ultimele 14 luni, în principal pe fondul scumpirii benzinei, însă un avans moderat al inflației de bază ar putea încuraja Rezerva Federală (Fed) să mențină neschimbate ratele dobânzilor săptămâna viitoare.
Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,6% luna trecută, cel mai mult din iunie 2022, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii miercuri, citate de Reuters.
Excluzând impactul prețurilor alimentelor și energiei, prețurile de consum au crescut cu 0,3% în august, depășind estimările analiștilor privind un avans lunar de 0,2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata anuală a inflației a accelerat pentru a doua lună consecutivă, până la 3,7%. În schimb, inflația de bază (CORE) și-a încetinit la 4,3% creșterea în ritm anual, de la o rată de 4,7% în luna precedentă.
Acțiunile americane au oscilat între câștiguri și pierderi modeste după publicarea datelor privind inflația. În jurul orei 17:30 (ora României), indicele Dow Jones se deprecia cu 0,10%, Nasdaq Composite avansa cu 0,15%, în timp ce S&P 500 se tranzacționa aproape de nivelul la care a închis marți.
Investitorii din piețele financiare se așteaptă ca Fed să lase neschimbată rata dobânzii de politică monetară la ședința de miercurea viitoare, potrivit instrumentului FedWatch al operatorului bursier CME Group. Din martie 2022, banca centrală americană a majorat rata dobânzii de referință cu 525 de puncte de bază, până în intervalul actual de 5,25-5,50%.
Dar o majorare a dobânzii în noiembrie rămâne în discuție, întrucât inflația din sectorului serviciilor se menține ridicată.
"Raportul privind inflația plasează Fed într-o situație de așteptare mai confortabilă: inflația marginal mai mare decât se aștepta provine din evoluția prețurilor energiei – nu e ceva de care Fed nu ar trebui să se îngrijoreze prea mult în acest moment", a comentat analistul Florian Ielpo de la Lombard Odier Asset Management, citat de Bloomberg.