Plafonul de garanții pentru Prima Casă, în scădere în următorii ani. Garantarea scade la 40% pentru case mai vechi de 5 ani

Plafonul de garanții pentru Prima Casă, în scădere în următorii ani. Garantarea scade la 40% pentru case mai vechi de 5 ani
scris 29 nov 2016

Programul Prima Casă va fi modificat astfel încât în următorii cinci ani, 2017-2021, doar pentru imobilele cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat să fie menținut la 50%, în timp ce pentru celelalte credite procentul va fi redus la 40%. În primul an plafonul anual de garantare pus la dispoziția băncilor va fi de 2,5 miliarde lei, pentru următorii trei ani va scădea la 2 miliarde lei, iar în ultimul an va fi de doar 1,5 miliarde lei.

Modificările programului au fost aprobate de Guvern, marți, printr-un memorandum propus de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News

Au fost majorate astfel alocările anuale pe care Finanțele le susținuseră tot în Guvern, printr-o notă, în urmă cu două săptămâni. Inițial, plafonul de garantare era de 2 miliarde lei pentru primii doi ani (2017-2018) și de 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021). 

Suma totală de 8,5 miliarde lei pentru cei cinci ani a fost majorată astfel la 10 miliarde lei.  

Pentru acest an, plafonul a fost suplimentat astăzi cu 250 de milioane de lei, urcând la 2,69 miliarde de lei.

Potrivit strategiei Programului Prima Casă 2017-2021, propusă de Finanțe în urmă cu două săptămâni, procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea și rezistența imobilului, diferențiindu-se în funcție de vechimea imobilului achiziționat și/sau a calității acestuia urmare consolidării măsurată prin rezistența la seisme (rezistența clădirii urmare consolidării).

Astfel, pentru creditele contractate pentru imobile cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat se păstrează la nivelul de 50% în timp ce pentru celelalte credite procentul de garantare de către stat va fi la nivelul de 40%.

Guvernul renunță la taxa pentru cinema de la operatorii de internet și telefonie mobilă, după ce Profit.ro a anunțat ce intenționează CITEȘTE ȘI Guvernul renunță la taxa pentru cinema de la operatorii de internet și telefonie mobilă, după ce Profit.ro a anunțat ce intenționează

"Prin această diferențiere, pe de o parte se are în vedere sprijinirea îmbunătățirii calității locuirii prin acordarea unor condiții mai bune de locuit oferite de locuințele noi sau consolidate, iar pe de altă parte se are în vedere și diminuarea riscului de credit al statului în Program, ținându-se cont că colateralul reprezentat de o locuință nouă sau consolidată (toate celelalte aspecte fiind similare) este mai valoros fiind diminuator de risc pentru statul român (de fapt același principiu este urmat și de finanțatori în cazul creditelor ipotecare acordate de către aceștia fără garanții de stat)", arată ministerul înn documentul citat.

Totodată, se propune menținerea condiției conform căreia, toate locuințele care se achiziționează în cadrul Programului trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.

Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiți de strategie (2017-2018) și 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului.

Ministerul arată că măsura este propusă în urma consultării cu diferitele entități implicate sau interesate, atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe.

Pentru a nu se trezi din nou cu ciobanii pe gardurile Parlamentului, Guvernul s-a grăbit să lase liber pășunatul iarna CITEȘTE ȘI Pentru a nu se trezi din nou cu ciobanii pe gardurile Parlamentului, Guvernul s-a grăbit să lase liber pășunatul iarna

"Reducerea plafonului de garanții după primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor", argumentează Finanțele.

Ministerul mai arată că strategia multianuală e necesară deoarece incertitudinea cu privire la continuarea programului Prima casă și a existenței plafoanelor de garanții aferente programului afectează deopotrivă, atât dezvoltatorii imobiliari având în vedere că procesul de realizare a unui proiect rezidențial presupune o perioadă de timp de aproximativ 18 luni, cât și persoanele fizice care doresc contractarea unui credit și care, în planificarea accesării programului "Prima casă" au nevoie de predictibilitate cu privire la existența plafoanelor de garantare.

Potrivit MFP, în ultimii ani, au existat blocaje cauzate de lipsa de predictibilitate privind programul "Prima casă" atât pentru implementarea unor proiecte imobiliare care se bazau pe precontracte semnate cu beneficiari persoane fizice care intenționau accesarea programului "Prima casă", cât și la nivelul beneficiarilor persoane fizice care achitaseră avansuri în procesul de achiziție a unor imobile fără a avea apoi certitudinea unor plafoane suficiente de garanții care să le asigure contractarea creditelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
program
garantare
garantie
plafon
guvern