Comisia Europeană a aprobat finanțarea Programului Regional Centru.
Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că Programul Regional Centru a primit aviz pozitiv din partea Comisiei Europene pentru o finanțare de circa 1,384 miliarde de euro, după ce anterior au primit aprobarea PR Vest, PR Sud-Muntenia, PR Nord-Vest, PR Sud-Vest Oltenia, PR Sud-Est și PR Nord-Est.
Conform unui comunicat de presă al MIPE preluat de News.ro, valoarea totală a celor opt programe este de peste 11 miliarde de euro, sunt aferente perioadei 2021-2027 și sunt elaborate, în așa fel încât să fie permis transferul de competențe administrative și financiare de la nivelul administrației publice centrale la nivelul administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul revine cu un nou proiect OUG de modificare a sistemului pensiilor private: comision unic, verificarea investițiilor administratorilor prin comitet dedicat, lichiditate mai bună. Plus plan pe Hidroelectrica„Cu o populație de 2,3 milioane de locuitori, județele care alcătuiesc zona Centru au înregistrat în perioada 2000–2021 un declin demografic de ‑13%. În această situație, subfinanțarea educației a întârziat modernizarea sistemului educațional și oferirea unui răspuns adecvat la aceste modificări. Din această perspectivă, oferta educațională necesită o aliniere la nevoia de competențe și specializări cerute de angajatori, care să contribuie la creșterea competitivității economiei regionale și să ofere șanse egale de acces la educație de calitate pentru toți copiii. Aceasta este numai una dintre perspective. Multe localități urbane mici și rurale au o situație economică precară, în curs de deteriorare rapidă, iar cele 1,38 miliarde de euro alocate prin Programul Regional vor acționa exact acolo unde este nevoie, pentru a valorifica potențialul economic specific zonei”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit sursei citate.
Obiectivele asumate de PR Centru
Programul Regional Centru beneficiază de o alocare totală de 1.384.456.339 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într‑o regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă (alocare totală 270,57 milioane euro), digitală (alocare totală 80,93 milioane euro), cu comunități prietenoase cu mediul (alocare totală 233,78 milioane euro), cu mobilitate urbană durabilă (alocare totală 233,78 milioane euro) și accesibilă (alocare totală 197,68 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 93,17 milioane euro), cu turism sustenabil (alocare totală 30,89 milioane euro) și atractivă (alocare totală 185,36 milioane euro).
Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară totală de 58,25 milioane euro, adaugă sursa menționată.
MIPE mai precizează că a avut loc, recent, evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.
Astfel, în al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, se vor implementa șaisprezece Programe, prin care României îi vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro.
Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021–2027 a fost Programul Asistență Tehnică, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro.
În continuare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală și aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021–2027 până la sfârșitul anului în curs.
Descentralizarea fondurilor europene
La finele lunii iunie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care completează cadrul legal necesar exercitării de către Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) a atribuțiilor care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.
Actul normativ are în vedere ca ADR să fie de deplin funcționale în cel mai scurt timp, pentru a evita eventuale întârzieri în demararea implementării programelor regionale și, totodată, riscul de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile cu această destinație.
Prin soluțiile legislative prevăzute, ordonanța permite ca deciziile luate de către ADR în procesul de gestionare și control al programelor regionale să aibă forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor, conchide sursa menționată.